Skip to main content

Τα 2/3 των Βρετανών θεωρούν ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί

Το 65% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί εάν η αστυνομία του επιβάλει πρόστιμο για παραβίαση των περιορισμών για τον COVID-19, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, καθώς ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να γυρίσει σελίδα στο σκάνδαλο Partygate.

Τα πάρτι που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ αντιπροσώπευαν «σοβαρές αποτυχίες της ηγεσίας», σύμφωνα με το πόρισμα της ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι.

Η Γκρέι μπόρεσε να εκδώσει μόνο μερική ενημέρωση, ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία διερευνά 12 περιπτώσεις κοινωνικών συγκεντρώσεων που μπορεί να παραβίαζαν τους νόμους κατά της ανάμειξης σε εσωτερικούς χώρους που ίσχυαν εκείνη την εποχή.

Ο Τζόνσον επέμεινε καθώς ρωτήθηκε από τους βουλευτές την Τετάρτη ότι ήταν επικεντρωμένος στο να «συνεχίσει τη δουλειά».

Αρνήθηκε να πει εάν θα παραμεριζόταν εάν η αστυνομία αποφασίσει να εκδώσει ειδοποίηση σταθερής ποινής για παραβίαση των κανόνων, λέγοντας μόνο ότι «θα συμμορφωνόταν με το νόμο».

Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα του κοινού πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραιτηθεί εάν υπάρξει πρόστιμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τους Redfield και Wilton,για το POLITICO, ενώ το 58% πίστευε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν διαπιστωθεί ότι το προσωπικό του είχε παραβιάσει τον νόμο.

Σχεδόν οι μισοί- 44%- των Συντηρητικών ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί εάν του επιβληθεί πρόστιμο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την αποφασιστικότητά του να ξεπεράσει το σκάνδαλο. Υποστηρίζει τις προτάσεις των Συντηρητικών βουλευτών ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλό βαθμό υποστήριξης μεταξύ των ακτιβιστών του κόμματος βάσης.

Το 75% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της απαγόρευσης του αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ, αφού η Γκρέι επέκρινε την κουλτούρα του ποτού σε μέρη του Γουάιτχολ.

Η έρευνα έδειξε επίσης την έκταση του σκανδάλου, με το 89% να λέει ότι είχε ακούσει ή διαβάσει για πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και μόνο το 3% δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει τίποτα γι’ αυτό.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση σε πρόσφατη συνέντευξή του στη The Sun και δεσμεύτηκε να διεκδικήσει επανεκλογή το 2024, προσθέτοντας: «Έχω πολλά ακόμα να κάνω».

naftemporiki.gr