Skip to main content

«Partygate»: Ο Τζόνσον παρέλαβε την αναφορά της Σου Γκρέι- Ομιλία στη Βουλή το μεσημέρι

Στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον παραδόθηκε τη Δευτέρα μια περιορισμένη έκδοση της πολυανεμενόμενης αναφοράς της Σου Γκρέι για το σκάνδαλο «partygate», με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ ενώ η χώρα ήταν σε καθεστώς lockdown. 

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Σου Γκρέι παρείχε ενημέρωση για τις έρευνές της στον πρωθυπουργό», ανέφερε το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου σε ανακοίνωσή του. 

Η δημοσίευση της έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, έχει καθυστερήσει από έρευνα της μητροπολιτικής αστυνομίας για πιθανή παραβίαση του νόμου για 8 από τις 17 συγκεντρώσεις που φέρεται να έχουν λάβει χώρα σε κυβερνητικά κτίρια ενώ ίσχυαν οι περιορισμοί Covid. 

Οι πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Τζόνσον μπορεί να μην εξετάζονται σε αυτήν την πρώτη έκδοση της έκθεσης, επειδή η μητροπολιτική αστυνομία διεξάγει τη δική της έρευνα και έχει ζητήσει από την Σου Γκρέι να κάνει «ελάχιστη αναφορά» στα γεγονότα που ερευνά στην έκθεσή της. Εξακολουθεί, ωστόσο, να αποτελεί μια απειλητική στιγμή για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί διαδικτυακά πριν από τη δήλωση του Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι. 

Δεν είναι γνωστό εάν η πλήρης έκθεση θα δημοσιευθεί τελικά μετά την ολοκλήρωση των ερευνών της Met. Οι αξιωματούχοι του Γουάιτχολ δήλωσαν ότι η απόφαση θα ληφθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε τη Δευτέρα: «Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τι θα μπορούσε να είναι κατάλληλο και θα συζητήσουμε μαζί εν ευθέτω χρόνω για το τι θα μπορούσε να είναι κατάλληλο. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές πώς η συνεχιζόμενη έρευνα της αστυνομίας Met μπορεί να αλληλεπιδράσει με οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία».

 naftemporiki.gr