Skip to main content

Ο «πόλεμος» των χάμστερ ξέσπασε στο Χονκ Κονγκ

 Σε ένα μέρος με αρκετά χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης του κοινού στους ηγέτες του, ο κορυφαίος ειδικός στον Covid-19 του Χονγκ Κονγκ, ο καθηγητής Yuen Kwok-yung ή «Dr Ducky», έχει γίνει μια πιο αξιοσέβαστη προσωπικότητα.

Γνωστός για τις μάσκες προσώπου του τύπου Ντόναλντ Ντακ, ο καθηγητής είναι πρωταγωνιστής στον σχεδιασμό στρατηγικής κατά του κορωνοϊού, στην χώρα του  «Covid-zero».Οι δημοσιογράφοι κρέμονται από κάθε του λέξη, 

 Αλλά η κίνησή του να υποστηρίξει την  σφαγή περίπου 2.000 χάμστερ και κάποιων άλλων μικρών ζώων από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ , μετά την ανακάλυψη δύο κρουσμάτων Covid σε κατάστημα κατοικίδιων ζώων προκάλεσε αντιδράσεις.Ο καθηγητής δέχτηκε επιθέσεις τόσο σφοδρές που φέρεται να έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του αναφέρουν οι FT σε δημοσίευμά τους.

Ο Yuen Kwok-yung προέτρεψε τους ντόπιους να κατανοήσουν την απόφασή του. «Υπήρχε μια  πιθανότητα τα χάμστερ – που ήρθαν σε δύο παρτίδες από την Ολλανδία –  να γίνουν νέα εστία διασποράς του covid  και δεν υπήρχε χρόνος για να περιμένουμε», τόνισε

«Η είδηση ​​της μαζικής «θυσίας» χάμστερ σίγουρα με συγκλόνισε – ειδικά αφού επέστρεψα στο Χονγκ Κονγκ μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το Σίδνεϊ, όπου οι άνθρωποι συχνά μου έλεγαν να βγάλω τη μάσκα μου καθώς «δεν τη χρειαζόμουν πια» είπε  ο Υuen Kwok-yung για να υπερασπίσει τον εαυτό του. Αλλά δεν περίμενα αυτό το επίπεδο αντίδρασης»

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν υπογράψει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων οργανώνουν ομάδες υποστήριξης.

Τα μη κολακευτικά μιμίδια της αρχηγού της πόλης, Κάρι Λαμ, με χάμστερ στο στόμα και βίντεο με μικρά παιδιά που ουρλιάζουν από τη θλίψη πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο, ενώ οι δικηγόροι κατοικίδιων προτρέπουν όσους πλήττονται από τη σφαγή να αντισταθούν στην παράδοση των αγαπημένων τους χάμστερ στο κράτος.

 Είναι δύσκολο να εξηγηθεί το άγχος για τον ιό σε όσους «ζουν με τον Covid» στο εξωτερικό. Ο επίσημος απολογισμός των κρουσμάτων του Χονγκ Κονγκ είναι μόλις 13.096, με 213 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Αντιπαραθέσεις

Ωστόσο, όσο θυμό προκάλεσε η θανάτωση των χάμστερ, τόσο ήταν κι ο πανικός άλλων,  καθώς οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο.

Μία φλοζωική οργάνωση είπε ότι έλαβε ερωτήσεις από ιδιοκτήτες χάμστερ για το πώς θα απαλλαγούν από τα τρωκτικά τους  λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τα δύο μολυσμενα με ιό χάμστερ.

  «Προτρέπουμε τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους αλλά να χρησιμοποιούν τα μέτρα υγιεινής όταν χειρίζονται κατοικίδια » δήλωσαν οι κτηνίατροι στο Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ, καθώς επέμειναν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο ήταν ελάχιστος.

Αντίθετα η κυβέρνηση προτρέπει όσους αγόρασαν χάμστερ από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά να τα παραδώσουν  στις αρχές για να  «αντιμετωπιστούν με ανθρωπιά».

Ο Michael Tien, ένας βουλευτής υπέρ του Πεκίνου, προέτρεψε τις αρχές να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο και να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να τα αποχωριστούν..

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των χάμστερ – εκτός αν απειλούν την υγεία των ανθρώπων!” είπε στους FT»

Η «πηγή»της πολιτικής Covid-zero του Χονγκ Κονγκ – η κινεζική κυβέρνηση – έχει επίσης έρθει σε αντιπαράθεση με τους φιλόζωους καθώς γίνεται πιο σκληρή όσο πιο έξυπνος γίνεται ο ιός.

Τον Νοέμβριο, βίντεο με εργαζομένους στον τομέα της υγείας να χτυπούν ένα σκυλί ράτσας Corgi μέχρι θανάτου μετά τον  εγκλεισμό του  ιδιοκτήτη του σε κυβερνητική στρατόπεδο καραντίνας καραντίνα προκάλεσε οργή σε ολόκληρο το έθνος.

 Η πολιτική του Covid-zero προβλέπει  ότι όλοι  οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό μπαίνουν σε 21ήμερη καραντίνα, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και χωρίς συμπτώματα ενω οι στενές επαφές κρούσματος μπορεί να σταλούν σε κυβερντηικό στρατόπεδο επίσης για καραντίνα 21 ημερών.

naftemporiki.gr