Skip to main content

WEF: Κίνδυνος για ανισότητες και κοινωνικές εντάσεις λόγω κορωνοϊού

Για ανισότητες και κίνδυνο εγχώριων και διασυνοριακών εντάσεων προειδοποιεί νέα έρευνα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η φετινή Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κάνει λόγο για μια «παγκόσμια απόκλιση» – όπου τα φτωχότερα έθνη έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid-19 και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν πιο παρατεταμένα οικονομικά προβλήματα.

«Ο Covid-19 και οι οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες συνεχίζουν να αποτελούν κρίσιμη απειλή για τον κόσμο. Η ανισότητα των εμβολίων και η επακόλουθη άνιση οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύουν να επιδεινώσουν κοινωνικά ρήγματα και γεωπολιτικές εντάσεις», αναφέρει το WEF στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Η προκύπτουσα παγκόσμια απόκλιση θα δημιουργήσει εντάσεις – εντός και εκτός συνόρων – που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις διαδοχικές επιπτώσεις της πανδημίας και να περιπλέξουν τον συντονισμό για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».

Εκτός από τον καταστροφικό απολογισμό των θανάτων, μία από τις πιο άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν η επακόλουθη αύξηση της ανισότητας, είπαν πολλοί οικονομολόγοι. Σημείωσαν ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν εργασιακή ανασφάλεια ή δεν είχαν τα μέσα να παρακολουθήσουν διαδικτυακή εκπαίδευση λόγω των lockdown.

Πιο πλούσιες χώρες είχαν νωρίτερα πρόσβαση σε εμβόλια Covid-19 και πολλές χορηγούν ήδη την τρίτη, ή και την τέταρτη, δόση του εμβολίου στους πολίτες τους. Εν τω μεταξύ, οι φτωχότερες χώρες αγωνίζονται να δουν τους πληθυσμούς τους να λαμβάνουν έστω και την πρώτη δόση.

Στην Αιθιοπία, μόνο το 1,3% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του Covid. Στη Νιγηρία, ο αριθμός αυτός είναι 2,1%, σύμφωνα με το Our World in Data. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ, το 62% των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 90%.

Ζοφερές προοπτικές
Στην έκθεση, σχεδόν 1.000 παγκόσμιοι ειδικοί και ηγέτες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και άλλους οργανισμούς, δήλωσαν ότι οι κοινωνικοί κίνδυνοι «έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας». Αυτοί οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι περιελάμβαναν την κοινωνική συνοχή και την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, μόνο το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται θετικά και αισιόδοξα για τις προοπτικές για τον κόσμο. Μόλις το 11% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιταχυνθεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε τον Οκτώβριο έναν παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 5,9% για το 2021 και 4,9% για το 2022. Αυτές οι προβλέψεις έγιναν πριν εμφανιστούν ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Έκτοτε, το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω λόγω νέων περιορισμών. Ωστόσο, θεωρεί ότι ο εμβολιασμός θα παραμείνει κρίσιμος για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC