Skip to main content

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει ο θάνατος του Νταβίντ Σασόλι

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 65 ετών.

Τη λύπη της για την απώλεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εκφράζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Τwitter, τονίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος Ευρωπαίος» και ένας «περήφανος Ιταλός».

Με «βαθιά θλίψη» αποχαιρέτισε στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  «Με βαθιά θλίψη άκουσα τα νέα για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ενός αφοσιωμένου Ευρωπαίου, που έχει προσφέρει πολλά τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας λείψει πολύ».

«Λυπάμαι βαθιά για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού. Ο Ντάβιντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του. Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε Ντάβιντ».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε: «Είμαι συγκλονισμένος από τον αδόκητο θάνατο του Νταβίντ Σασόλι. Φάρος ειρήνης και δημοκρατίας, το όραμά του για την Ευρώπη θα λάμπει ως διαρκής παρακαταθήκη. Θρηνούμε για την απώλεια ενός επιφανούς Ιταλού και περήφανου Ευρωπαίου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «ο ξαφνικός θάνατος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είναι μια τρομερή απώλεια για την Ευρώπη και την Ιταλία». «Ένας φίλος της Ελλάδας, με προοδευτικό όραμα για την κοινωνική Ευρώπη, που αγωνίστηκε για ένα δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θερμά συλλυπητήρια».

«Θα θυμόμαστε το έργο και την κληρονομιά» του Ντάβιντ Σασόλι ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους οικείους του. Ειδικότερα, ο κ. Κυριακίδου σημείωσε:

«Με βαθιά λύπη σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου του ΕΚ. Ένας αληθινός Ευρωπαίος του οποίου το έργο και την κληρονομιά θα θυμόμαστε. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια και οι σκέψεις μου είναι στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του σήμερα».

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ανάρτησή του στο twitter.

«Είμαι βαθιά λυπημένος από τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: «Σήμερα χάσαμε έναν παθιασμένο Ευρωπαίο ηγέτη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αγαπητέ φίλε Νταβίντ, αναπαύσου εν ειρήνη».

Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση του κ. Βαρβιτσιώτη είναι από την εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια Ελλάδας-ΕΕ στις 27 Μαϊου 2021.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε συγκλονισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε πώς «η Ευρώπη χάνει έναν γενναίο υπέρμαχο των αξιών της, που τίμησε με την παρουσία του τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας, έδωσε αγώνα για την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέφρασε επίσης τα θερμά συλληπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Με ανάρτηση του στο twitter ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Αποχαιρετούμε, σήμερα, με λύπη και σεβασμό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καλό φίλο David Sassoli. Ο David υπήρξε ακέραιος δημοσιογράφος, έντιμος πολιτικός, αυθεντικός Ευρωπαίος. Ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αντιτάχθηκε στη μισαλλοδοξία και τον διχασμό, υπερασπιζόμενος με σθένος τη δημοκρατία και την ενότητα της Ευρώπης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Η Ευρώπη θρηνεί για τον χαμό ενός καλού προέδρου, ιδεαλιστή και φίλου της χώρας μας» γράφει στην ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλού σοσιαλδημοκράτη Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί, πριν την ολοκλήρωση της θητεία του.

«Ο Νταβίντ Σασόλι υπήρξε φίλος της Ελλάδας, ευρωπαϊστής και προοδευτικός και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξε φιλοευρωπαίος πολιτικός και οραματιστής και αναβάθμισε σημαντικά τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου μέσω των διαδικασιών όπως οι Διασκέψεις για το Μέλλον της Ευρώπης αλλά και το NextGenerationEU» σημειώνει.

Αναφερόμενη στην περίοδο της πανδημίας, η ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ τού αποδίδει μεγάλη υπευθυνότητα και φροντίδα από την αρχή της πανδημίας καθώς οργάνωσε σύστημα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως και υποχρεωτική τηλεργασία. «Σε ένδειξη αλληλεγγύης, έθεσε τα εγκαταλελειμμένα γραφεία του ΕΚ, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες, στη διάθεση οργανώσεων που ετοίμαζαν γεύματα για τις οικογένειες που το είχαν ανάγκη, ενώ έδωσε το πράσινο φως για να εγκατασταθούν στο Ευρωκοινοβούλιο κέντρα εξετάσεων για τον κορονοϊό».

 «Το πέρασμά του από τον χώρο της ενημέρωσης, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, σηματοδότησε τις πρωτοβουλίες του και την ευαισθησία του για τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και της καταδίκης των επιθέσεων σε βάρος δημοσιογράφων, όπως το ιστορικό ψήφισμα της Ολομέλειας για την προστασία των ερευνητών από τα SLAPPs, τις στρατηγικές δηλαδή αγωγές» προσθέτει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.