Skip to main content

Κίνα: Τα κρούσματα «επιμένουν» ανοδικά παρά το lockdown στην πόλη Σιάν

Η έξαρση του κορωνοϊού στη δυτική κινεζική πόλη Σιάν συνεχίζει να «φουντώνει», με τα νέα κρούσματα να σημειώνουν ρεκόρ λίγες ημέρες αφότου οι 13 εκατ. κάτοικοί της τέθηκαν σε καθεστώς lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.

Αναλυτικότερα, οι ημερήσιες μολύνσεις στην πόλη αυξήθηκαν σε 175, καταγράφοντας ένα άλμα από τα περίπου 150 κρούσματα που εντοπίστηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες, καθώς οι αρχές ξεκίνησαν έναν τέταρτο γύρο τεστ για να εντοπίσουν περισσότερες μολύνσεις στην κοινότητα. Το ξέσπασμα προκαλείται από την παραλλαγή Δέλτα.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές της Ισάν έχουν προειδοποιήσει για περισσότερες μολύνσεις, καθώς τα συνεχή τεστ αποκαλύπτουν άγνωστες, προηγουμένως, οδούς μετάδοσης. Η πόλη εισήλθε σε lockdown την Πέμπτη, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ακόμη χαμηλός, αλλά «σκόρπισαν» σε κάθε περιοχή, προκαλώντας ανησυχία ότι οι μολύνσεις που εντοπίστηκαν είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το lockdown της Σιάν είναι το πιο δυναμικό μέτρο που έχει λάβει η Κίνα από τότε που έκλεισε τη Γουχάν μετά την αρχική εμφάνιση του κορωνοϊού εκεί πριν από περίπου δύο χρόνια. Ενώ οι υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν κλείσει μικρότερες παραμεθόριες πόλεις και πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας για να περιορίσουν τις εξάρσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σπάνια καταφεύγουν σε αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης για μεγάλα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων.

Οι σαρωτικοί περιορισμοί και η κατάσταση στη Σιάν υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Κίνα στην εξάλειψη του ιού, μετά την εμφάνιση μεταλλάξεων που καθιστούν πιο μεταδοτικό τον ιό και ικανό να παρακάμψει την υπάρχουσα ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο. Οι περιορισμοί που κατέπνιξαν γρήγορα προηγούμενες εξάρσεις στην Κίνα δεν είχαν την ίδια επιτυχία από τότε που επικράτησε η παραλλαγή Δέλτα στη χώρα, η οποία δεν έχει δει ακόμη ξέσπασμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Να σημειωθεί ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει πλέον επικεντρωθεί στην πιθανή ζημιά από τη νέα παραλλαγή Όμικρον, η Κίνα παραμένει αφοσιωμένη στο ολοένα και πιο δύσκολο έργο του περιορισμού του ιού και της αποκατάστασης της κατάστασής του Covid Zero, χρησιμοποιώντας αυστηρούς περιορισμούς, μαζικά τεστ, καραντίνες και στοχευμένα lockdown.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα ανέφερε 185 εγχώριες μολύνσεις. Πρόκειται για τον μεγαλύερο αριθμό κρουωμάτων από τον Ιανουάριο.

naftemporiki.gr