Skip to main content

Ιράν: Προτεραιότητα η άρση των αμερικανικών κυρώσεων

Η άρση των αμερικανικών κυρώσεων είναι η προτεραιότητα του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη στη Βιέννη του 8ου γύρου διαπραγματεύσεων για την ιρανική πυρηνική ενέργεια. Οι αντιπροσωπείες χωρίστηκαν προσωρινά την περασμένη εβδομάδα μετά από αρκετές ημέρες «σκληρών και έντονων» συζητήσεων σύμφωνα με την Τεχεράνη, επικαλούμενη κάποια τεχνική πρόοδο.

«Σήμερα ανοίγει ένας νέος γύρος συνομιλιών. Το ζήτημα των εγγυήσεων και της επαλήθευσης “της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων εάν η Ουάσιγκτον επαναφέρει τη συμφωνία” είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να επαληθεύσουμε ότι το ιρανικό πετρέλαιο θα πωλείται εύκολα και χωρίς κανένα όριο, ότι τα χρήματα από αυτό το πετρέλαιο θα μεταφερθούν σε ξένο νόμισμα σε ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι θα ικανός να επωφεληθεί από όλα τα εισοδήματα των διαφόρων οικονομικών τομέων», πρόσθεσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Αντιπροσωπείες από το Ιράν και από χώρες που εξακολουθούν να είναι μέλη της συμφωνίας του 2015 (Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν έμμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία κατέστησε δυνατή τη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση του ειρηνικού χαρακτήρα του προγράμματός της.

Ωστόσο, μετά την αποχώρησή του το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σκληρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης που επηρέασαν αρκετούς οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής πετρελαίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro