Skip to main content

Το Ιράν δεν σχεδιάζει να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο άνω του 60% εάν αποτύχουν οι συνομιλίες

Το Ιράν δεν σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο πέραν του 60% εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχάμαντ Εσλάμι.

Ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σχετικά με το ενδεχόμενο το Ιράν να αυξήσει περαιτέρω το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, ο κ. Εσλάμι απάντησε «όχι». «Οι στόχοι μας όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου είναι να καλύψουμε τις βιομηχανικές και παραγωγικές μας ανάγκες» και «του ιρανικού λαού», είπε.

Μετά από πέντε μήνες διακοπής, οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της διεθνούς ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας που συνήφθη το 2015 επαναλήφθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου στη Βιέννη μεταξύ των χωρών που εξακολουθούν να είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ιράν και Ρωσία). Ξεκινούν ξανά τη Δευτέρα μετά από δεκαήμερη διακοπή και κάποια τεχνική πρόοδο.

Το σύμφωνο, «ετοιμοθάνατο» από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από αυτό το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις, πρόσφερε στην Τεχεράνη την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση του πυρηνικού της προγράμματος, που τέθηκε υπό αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.

Τον Νοέμβριο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε μια απότομη αύξηση των αποθεμάτων υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου από την Τεχεράνη. 

Το Ιράν είχε επίσης ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι είχε ξεκινήσει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που ορίζει η διεθνής συμφωνία, πλησιάζοντας το 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή μιας ατομικής βόμβας, ακόμη κι αν η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη συμφωνία υπό τον όρο ότι το Ιράν θα ανανεώσει τις δεσμεύσεις του. Την Τρίτη, ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρομπ Μάλε¨ο προειδοποίησε ότι απομένουν μόνο «λίγες εβδομάδες» για να σωθεί η συμφωνία εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να αναπτύσσει τις ατομικές της δραστηριότητες με τον τρέχοντα ρυθμό, προειδοποιώντας για «κρίση» εάν αποτύχει η διπλωματία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos, AFP