Skip to main content

ΟΗΕ: Γιατί προχωράει σε «περικοπές» στην επισιτιστική βοήθεια της Υεμένης

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι «αναγκάστηκε» να περικόψει την επισιτιστική βοήθεια προς την Υεμένη λόγω έλλειψης κεφαλαίων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα σημειωθεί έξαρση της πείνας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα τους επόμενους μήνες.

Σχεδόν οκτώ χρόνια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, και των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη έχουν δημιουργήσει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Οι βίαιες συγκρούσεις εκτιμάται ότι θα έχουν αφήσει 377.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των μαχών, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να είχε στόχο να διαθέσει 11,1 εκατομμύρια για επισιτιστική βοήθεια τον Νοέμβριο του 2021. Τον Σεπτέμβριο, η υπηρεσία προειδοποίησε ότι 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη «βάδιζαν προς την πείνα».

«Από τον Ιανουάριο, οκτώ εκατομμύρια θα λάβουν μειωμένο φαγητό, ενώ πέντε εκατομμύρια σε άμεσο κίνδυνο να πέσουν σε συνθήκες λιμού θα παραμείνουν σε πλήρη μερίδα φαγητού», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε δήλωσή της την Τετάρτη.

Επίσης, σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν επί του παρόντος από οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη, ενώ 400.000 αναμένεται να υποφέρουν από απειλητικό για τη ζωή σοβαρό υποσιτισμό τους επόμενους μήνες.

«Τα αποθέματα τροφίμων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Υεμένη εξαντλούνται επικίνδυνα», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του WFP, Κορίν Φλάισερ.  «Κάθε φορά που μειώνουμε την ποσότητα του φαγητού, γνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι που είναι ήδη πεινασμένοι και επισιτιστικά ανασφαλείς θα ενταχθούν στις τάξεις των εκατομμυρίων που λιμοκτονούν. Αλλά οι απελπιστικοί καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα», πρόσθεσε. 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα χρειάζεται 813 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει να βοηθά τους πιο ευάλωτους στην Υεμένη μέχρι τον Μάιο και 1,97 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 για να συνεχίσει να παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε οικογένειες που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

naftemporiki.gr