Skip to main content

Πανδημία: Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Ευρώπη

Σε φάση σταθεροποίησης φαίνεται πως εισέρχεται το τελευταίο κύμα του κορωνοϊού που πλήττει την Ευρώπη, μετά τη λήψη αυστηρών μέτρων όπως τα lockdowns και οι περιορισμοί που στοχεύουν τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Παρόλο που η τάση εκδηλώνεται αρκετά διαφορετικά σε κάθε χώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως έχουν δει την κορύφωση των δεικτών τους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, δίνοντας το παράδειγμα της Αυστρίας και της Γερμανίας που επλήγησαν βαριά στο τελευταίο κύμα του ιού.

 Και οι δύο χώρες σημειώνουν πλέον σημαντική αλλαγή της επιδημιολογικής τους εικόνας.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους περιφερειακούς ηγέτες, που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική για την υγεία, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Δεν αποκλείει, ωστόσο, περισσότερους περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα. Με τα λόγια του νέου υπουργού Υγείας της χώρας, Καρλ Λάουτερμπαχ, η στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει στον τερματισμό του συνεχιζόμενου κύματος της Δέλτα και στην αποτροπή της Όμικρον προτού εξαπλωθεί υπερβολικά.

Η Αυστρία τερματίζει το lockdown τριών εβδομάδων την Κυριακή, αλλά διατηρεί περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Το επταήμερο ποσοστό κρουσμάτων της χώρας μειώθηκε περισσότερο από το μισό από τα τέλη του περασμένου μήνα. Στο μεταξύ, είναι η πρώτη χώρα που εισάγει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για το γενικό πληθυσμό καθώς η Ευρώπη σταδιακά σκληραίνει τη στάση της.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται ότι «φρενάρει» επίσης στην Ολλανδία, ενώ η Ουγγαρία, μία χώρα με ένα από τα χειρότερα ποσοστά κατά κεφαλήν θανάτων παγκοσμίως, πέρασε την κορύφωση του τρέχοντος κύματος του ιού, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ρουμανία έληξε την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και αύξησε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων ως απάντηση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Παρά τα σημάδια προόδου, τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα και οι κυβερνήσεις παραμένουν σε εγρήγορση δεδομένου του κινδύνου να αναζωπυρώσουν την έξαρση εφόσον χαλαρώσουν πολύ γρήγορα τα μέτρα.

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες χώρες που εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Για παράδειγμα, στην Ελβετία η εξάπλωση των λοιμώξεων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, ενώ η Πολωνία ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς για τον Covid αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Στην εξίσωση της πανδημίας, ο άγνωστος Χ παραμένει η παραλλαγή Όμικρον, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα. Η Γερμανία και άλλες χώρες πιέζουν για την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, αφού τα πρώτα δεδομένα υποδεικνύουν χαμηλότερη προστασία στα άτομα που έχουν λάβει μόνο δύο δόσεις.

naftemporiki.gr