Skip to main content

Σάλος στη Βρετανία με «χριστουγεννιάτικο πάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ

Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία, μετά από βίντεο που δείχνει στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ να αστειεύονται για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι τον Δεκέμβριο 2020, και ενόσω είχαν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Το βίντεο, που περιήλθε στην κατοχή του ITV News, δείχνει την Αλέγκρα Στράτον, τότε εκπρόσωπο Τύπου του Μπόρις Τζόνσον, να κάνει πρόβα τις απαντήσεις που θα έδινε σε μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου του 2020. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Εντ Όλντφιλντ, ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού καθώς και ακόμη ένας συνεργάτης τους.

Τα στελέχη εμφανίζονται να αστειεύονται, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο αν το πάρτι όντως έγινε.

Η Στράτον λέει: «Το φανταστικό πάρτι ήταν μια επαγγελματική συνάντηση, δεν τηρούνταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Απολογίες και αντιδράσεις

Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική εντός και εκτός του κόμματός του. Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ τού ζήτησε να παραιτηθεί, ενώ πολιτικοί αντίπαλοί του, τον κατηγορούν ότι θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με τα νέα περιοριστικά μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει.

Ο Τζόνσον δήλωσε «έξαλλος» βλέποντας το τηλεοπτικό απόσπασμα, ζήτηρσε  συγγνώμη και λέει ότι οι ισχυρισμοί τώρα ερευνώνται.

Τόνισε ότι κατανοεί και μοιράζεται την οργή των ανθρώπων σε όλη τη χώρα που βλέπουν το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ να αδιαφορεί για τα μέτρα καραντίνας. Λέει ότι ήταν επίσης «έξαλλος που είδε αυτό το κλιπ». Ζητά ανεπιφύλακτα συγγνώμη για την εντύπωση που δίνει. Αλλά λέει ότι έχει επανειλημμένα καθησυχαστεί, επειδή εμφανίστηκε το βίντεο, ότι δεν έγινε πάρτι και δεν παραβιάστηκαν κανόνες.

Λέει ότι ζήτησε από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να διερευνήσει το θέμα. «Εάν παραβιαστούν οι κανόνες, θα υπάρξει πειθαρχική έρευνα», τόνισε.

«Το ξέρω ότι η συνέπεια που προσπαθεί να υπάρξει είναι ότι η υπόθεση που τώρα ερευνάμε κατά κάποιον τρόπο θα πρέπει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στα μέτρα που λαμβάνουμε. Αλλά μπορώ να του πω ότι εγώ πιστεύω πως είναι σοβαρό λάθος να προσπαθούμε να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια με αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τζόνσον απαντώντας σε ερώτηση του Στάρμερ.

Ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Υγείας, αποσύρθηκε από τις συνεντεύξεις το πρωί της Τετάρτης, μετά το βίντεο καθώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια εξαγριωμένη αντίδραση των Τόρις και τη δημόσια αντίδραση ενάντια στη συμπεριφορά τους.

Οι συντηρητικοί βουλευτές εξέφρασαν την οργή τους για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, επιμενοντας ότι το πάρτι δνε είχε γίνει ποτέ.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, ένας μακροχρόνιος βουλευτής των Τόρις, είπε στο BBC ότι ο Τζόνσον πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη σωστά στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού αργότερα την Τετάρτη και τον προειδοποίησε ότι «το να παραπλανηθεί σκόπιμα η Βουλή των Κοινοτήτων θα ήταν θέμα παραίτησης».

Απέρριψε επίσης την ιδέα ότι ο επικεφαλής του επιτελείου του Τζόνσον θα πρέπει να απολυθεί λόγω της υπόθεσης. Ο Γκέιλ είπε στο Sky News ότι το πάρτι ήταν μια «στιγμή του Barnard Castle» και η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ένα πράγμα και να κάνει άλλο.

Τα σχόλιά του αναφέρονται στο περιστατικό στο οποίο ο τότε βοηθός του πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς εξήγησε ότι είχε οδηγήσει σε ένα σημείο με εξαιρετική θέα, το Κάστρο Μπάρναρντ, κατά τη διάρκεια του lockdown για να δοκιμάσει την όρασή του, παρά την εντολή παραμονής στο σπίτι για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Τσαρλς Γουόκερ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Συντηρητικών υποστηρικτών του 1922, είπε επίσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι το περιστατικό του θύμισε το σκάνδαλο των δαπανών και είπε ότι «άφησε την κυβέρνηση χωρίς την εξουσία να επιβάλει περιορισμούς στο μέλλον, λέγοντας ότι θα έπρεπε μόνο συμβουλευτική».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian, Reuters