Skip to main content

Νέοι περιορισμοί στη Γαλλία: Τέλος στον χορό σε μπαρ και εστιατόρια

Ο χορός σε μπαρ και εστιατόρια στη Γαλλία θα απαγορεύεται από το πρωί της Παρασκευής έως και τις 6 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες τους στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά του Covid που αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις Τετάρτη.

Τα κλαμπ «δεν μπορούν να υποδεχθούν το κοινό μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου» από την Παρασκευή στις 6:00 π.μ., σύμφωνα με το διάταγμα που προσθέτει ότι «η απαγόρευση αυτή ισχύει μέχρι την ίδια ημερομηνία για δραστηριότητες χορού» μπαρ και εστιατορίων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, η οποία που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παστέρ από τις 23 Μαΐου έως τις 13 Αυγούστου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νυχτερινά κέντρα ήταν «μέρη με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης» επειδή είναι κλειστοί χώροι με κακό αερισμό, όπου ο κορωνοϊός μπορεί πιο εύκολα να μείνει αιωρούμενος στον αέρα. Τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά στη Γαλλία στις 9 Ιουλίου, με άδεια υγείας, μετά από 16 μήνες κλεισίματος.

Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων έχουν αποζημιωθεί και θα αποζημιωθούν ξανά για τις απώλειες των επόμενων εβδομάδων, αλλά καταγγέλλουν ότι άλλοι χώροι για πάρτι θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.

Την Τρίτη, ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου φώναξε στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ εκείνος έκανε μια βόλτα στο κέντρο της Βιερζόν (Σερ), λέγοντάς του «εμείς είμαστε που κλείνεις τα 1.200 μαγαζιά» στη Γαλλία, «δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Θέλουμε να δουλέψουμε».

«Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι σε στιγματίζουν», απάντησε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Σε αντίθεση με τα εστιατόρια και τα μπαρ, όπου «είμαστε καθισμένοι», «τις περισσότερες φορές δεν είμαστε γύρω από ένα τραπέζι» στα νυχτερινά κέντρα, εξήγησε στο αφεντικό που παραπονέθηκε για διαφορετική μεταχείριση μεταξύ αυτών των καταστημάτων.

«Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε ξανά το συντομότερο δυνατό, συμφωνώ με αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι τα νυχτερινά κέντρα θα «αποζημιωθούν υποδειγματικά για αυτή την περίοδο».

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σημείωσε ότι η χρήση μάσκας, η οποία είχε γίνει υποχρεωτική στα τέλη Νοεμβρίου σε όλους τους κλειστούς χώρους στη Γαλλία ακόμη και με την επίδειξη υγειονομικού διαβατηρίου, ήταν «εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro