Skip to main content

Στόχος οι ανεμβολίαστοι στην Ευρώπη, με πρόστιμα και απαγορεύσεις

Στη μάχη κατά του κορονοϊού στοχοποιούνται πλέον όλο και περισσότερο οι ανεμβολίαστοι, γράφει το Bloomberg.«Παρά τις διαμαρτυρίες, το να γίνει η ζωή πιο δύσκολη για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είναι μια τακτική που προτιμάται όλο και περισσότερο από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν τρομοκρατηθεί από τη μετάλλαξη «Ομικρον», σημειώνει το Bloomberg.

Η Γερμανία και το Ισραήλ είναι κοντά στο να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία απαγορεύει τις μετακινήσεις σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι αρνητές θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα αν δεν εμβολιαστούν και τα χρήματα θα πηγαίνουν στις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών , εμβολιάστηκαν τον Νοέμβριο», σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο

Lockdown στην Αυστρία

Η Αυστρία, η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υποσχέθηκε να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν  πρόσφατα από τον ιό. Το lockdown για τους μη εμβολιασμένους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και θα μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές της με αρνητικό τεστ. Οι αρχές επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που θα φτάνουν και τα 7.200 ευρώ.

Μέτρα για τα μπαρ στη Φινλανδία

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Φινλανδία που αρνούνται να ζητούν πιστοποιητικά Covid από τους πελάτες τους, δεν θα σερβίρουν πλέον ποτό μετά τις 5 το απόγευμα.

Η Ισπανία έχει ουσιαστικά απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού, για την είσοδο ενηλίκων.

Στην Ουγγαρία,η κυβέρνηση επιτρέπει στους εργοδότες να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για το προσωπικό, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανεμβολίαστους. Όσοι εργαζόμενοι δεν εμβολιάζονται, οι εργοδότες θα μπορούν να τους θέσουν σε άδεια άνευ αποδοχών. 

Στη Σλοβακία, ο υπουργός Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς σκοπεύει  να δώσει κουπόνια αξίας 500 ευρώ σε όλους τους πολίτες  άνω των 60 ετών που θα εμβολιαστούν.Τα κουπόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Κάποια μέλη της κυβέρνησης αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο, αλλά ο Μάτοβιτς ελπίζει να το περάσει στη Βουλή με την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Υποχρεωτικά πιστοποιητικά στη Λιθουανία

Πολλές χώρες στην Ευρώπη απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να εισέλθουν σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, σαλόνια ομορφιάς ή άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους ή εκδηλώσεις. Ο κανόνας θα γίνει πιο αυστηρός από τα τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύει για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.Η κυβέρνηση θα καταβάλει επίσης 100 ευρώ στα άτομα άνω των 75 ετών, που  θα εμβολιαστούν με ενισχυτική δόση πριν τις 31 Μαρτίου. 

Μέτρα για τους εκπαιδευτικούς στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, εκπαιδευτικοί, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, τίθενται σε άδεια άνευ αποδοχών. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εάν το 100% του προσωπικού τους έχει εμβολιαστεί. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα επίσης, μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι πολίτες.