Skip to main content

Γαλλία: Παράταση στην αναστολή πτήσεων από τις χώρες της ν. Αφρικής

Η Γαλλία έχει αποφασίσει να παρατείνει μέχρι τουλάχιστον το Σάββατο την αναστολή των πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής, όπως είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Από σήμερα το πρωί επεκτείναμε την αναστολή των πτήσεων από επτά χώρες της νότιας Αφρικής μέχρι το Σάββατο», είπε ο Μπον στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η παραλλαγή της COVID Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη νότια Αφρική και η οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι ενέχει «πολύ υψηλό κίνδυνο» αύξησης των κρουσμάτων, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό με κλείσμο συνόρων επισκιάζοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (HAS) τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού των παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από covid-19 ή αν ζουν στο ίδιο σπίτι με ευάλωτα άτομα.

Την περασμένη εβδομάδα η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την χορήγηση σε αυτά της πρώτης δόσης του εμβολίου την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού και με το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προειδοποίησε πως τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη.

Μιλώντας στους Financial Times, o Στεφάν Μπανσέλ προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παράγουν νέα εμβόλια ευρείας κλίμακας που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραλλαγές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP