Skip to main content

Πώς βλέπουν οι Αυστριακοί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό;

Η πλειοψηφία των Αυστριακών υποστηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Αυτό δείχνει έρευνα που διεξήχθη από το Unique Research Institute για το περιοδικό Profil καθώς το 60% των ερωτηθέντων θεώρησε το πρόσφατο βήμα της κυβέρνησης ως «απόλυτα σωστό» ή «μάλλον σωστό». Αντίθετα, το 36% που θεώρησε την πολιτική ως απολύτως ή μάλλον λάθος.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υποστήριξη για τον υποχρεωτική εμβολιασμό ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών, με 72%, και ασθενέστερη μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών, με 47%.

Τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, το οποίο οργάνωσε διαδηλώσεις κατά του μέτρου το περασμένο Σαββατοκύριακο, απέρριψαν την πρόταση.

Όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τσουχτερά πρόστιμα από τον Φεβρουάριο.

Το ποσοστό των υποστηρικτών, ωστόσο, αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό με το ποσοστό εμβολιασμού 66% της Αυστρίας. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, αν και ο ρυθμός των εμβολιασμών με την πρώτη δόση αυξήθηκε αυτόν τον μήνα, σε σχεδόν 71%.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν τα σχέδια της κυβέρνησης θα καταφέρουν να πείσουν περισσότερους διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί ότι η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, επιστρέφοντας παράλληλα σε πλήρες εθνικό lockdown αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg