Skip to main content

Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού από τη Νότια Αφρική

Εντός της ημέρας συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να αξιολογήσει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στη νότια Αφρική, ονομάζεται B.1.1.529 και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε υγειονομικές αρχές και αξιωματούχους.

Η νέα παραλλαγή χαρακτηρίζεται ως άκρως ανησυχητική από τους ειδικούς, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων, και  μπορεί να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

 Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού με τις 33 μεταλλάξεις έφερε κύμα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ο φόβος για παράταση της πανδημίας και επιστροφή των σκληρών lockdown μεταδίδεται ταχύτατα.

Παράλληλα ακαριαία είναι η αντίδραση των αρχών που ετοιμάζονται να κλείσουν να τα σύνορα σε πτήσεις από χώρες του αφρικανικού νότου.

Τι ξέρουμε όμως για αυτό το νέο στέλεχος που έχει προκαλέσει τόση ανησυχία;

Το Bloomberg συνοψίζει τα βασικά στοιχεία:

1. Τι διαφορετικό έχει αυτή η παραλλαγή;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες λένε ότι το στέλεχος B.1.1.529 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος. Είναι επίσης αυτή που στοχεύουν τα εμβόλια. Έτσι οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα στελέχη.

2. Από πού προήλθε;

Μόνο εικασίες υπάρχουν μέχρι στιγμής. Ένας επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γενετικής UCL στο Λονδίνο είπε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πληθυσμό ατόμων με HIV στον κόσμο. Η παραλλαγή Βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προέρχεται από άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

3. Πόσο διαδεδομένο είναι το νέο στέλεχος;

Από την Πέμπτη, έχουν ενοπιστεί σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Τα πρώιμα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής Γκαουτένγκ, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή. Αυτό αναφέρει στο Bloomberg ο καθηγητής βιοπληροφορικής, Tulio de Oliveira, ο οποίος διευθύνει ιδρύματα που «τρέχουν» την ανάλυση των γονιδιωματικών αλληλουχιών σε δύο πανεπιστήμια στη χώρα. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους Financial Times.

Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή ενώ εντοπίστηκε και άλλο κρούσμα σε άτομο που ήταν σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου.Το Ισραήλ έχει επίσης εντοπίσει μία περίπτωση σε έναν άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στο Μαλάουι.

4. Πώς αντέδρασαν οι αγορές;

Τα νέα για τη νέα παραλλαγή αναστάτωσαν τις αγορές την Παρασκευή καθώς οι μετοχές, οι αποδόσεις των ομολόγων και το πετρέλαιο βυθίστηκαν, με τις μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

 Το γεν, που συνήθως θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο, σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, ενώ το ραντ της Νότιας Αφρικής υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους.

Με απώλειες άνω του 3% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κοντά στο 3% κυμαίνεται η πτώση ανά την Ευρώπη. Λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδος ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχωρούν 2,8%. Εντονότερες οι πιέσεις για τον CAC 40 στο Παρίσι, που κινείται στο -3,6%. Παρόμοιο το σκηνικό σε Μιλάνο και Μαδρίτη.  Οι Ευρωπαίοι πήραν τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από την Ασία. 

5. Πώς αντέδρασαν οι υπόλοιπες χώρες;

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες. Ακολούθησαν και άλλες χώρες. Το Ισραήλ απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Η Ιταλία απαγόρευσε επίσης την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Σιγκαπούρη περιόρισε την είσοδο σε άτομα που έχουν περάσει  από τη Νότια Αφρική και τις κοντινές χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από τη Νότια Αφρική. Η Αυστραλία είπε ότι δεν αποκλείει τους αυστηρότερους κανόνες για τα σύνορα για ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Νέα μέτρα εξετάζει και η Γαλλία.

6. Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η παραλλαγή;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από 100 γονιδιωματικές αλληλουχίες του νέου στελέχους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μελέτη για τη νέα παραλλαγή σε σύγκριση με το χρόνο που χρειάστηκαν προηγούμενα στελέχη και η εκτίμηση του αντίκτυπού της στις θεραπείες και τα εμβόλια κατά του Covid.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές μερικές φορές να καθιστούν τον ιό πιο αδύναμο ή μερικές φορές να τον καθιστούν πιο ικανό στην αποφυγή αντισωμάτων και στη μόλυνση των ανθρώπων.

7. Τι πρέπει να περιμένουμε τώρα;

Ο ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι για να συζητήσει το νέο στέλεχος B.1.1.529 και να αποφασίσει εάν θα χαρακτηριστεί επίσημα παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Εάν το κάνει, θα λάβει ένα ελληνικό γράμμα στο πλαίσιο του συστήματος ονοματοδοσίας του ΠΟΥ, πιθανότατα το γράμμα «nu».

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο μολυσματική και θανατηφόρα είναι η παραλλαγή θα πρέπει επίσης να δοθούν καθώς από τους ερευνητές καθώς συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα γύρω από τη παραλλαγή B.1.1.529.

naftemporiki.gr