Skip to main content

Αλλαγή στις οδηγίες ECDC: Να εξεταστεί η ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες

Στροφή στη γραμμή του για τις ενισχυτικές δόσεις κάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). 

Σύμφωνα με την επικεφαλής του οργανισμού, Αντρεα Αμόν, θα πρέπει να εξετασθεί η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του COVID-19 για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για όσους είναι άνω των 40 ετών.

Οι συστάσεις που εκδίδονται από το ECDC δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά χρησιμοποιούνται ως δείκτης για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία. Στις τελευταίες του οδηγίες, που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC είχε πει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο γενικό πληθυσμό, πτοτείνοντας τη χορήγηση τρίτης δόσης στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και στους ηλικιωμένους.

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να εξεταστεί να χορηγηθούν σε όλα τα ενήλικα άτομα δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών», είπε η ίδια σε ηχογραφημένη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι αναμνηστικές θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολίων.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά την αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα», ανέφερε το ECDC σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, συστήνοντας τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε όλους τους ενήλικες με προτεραιότητα «για άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω».

Η Αμόν είπε ότι οιενισχυτικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία από λοιμώξεις που προκαλούνται από την εξασθένηση της ανοσίας και «θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψουν πρόσθετες νοσηλεύσεις και θανάτους». 

Συνέστησε επίσης στις χώρες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών να επιταχύνουν την εκστρατεία τους και προειδοποίησε για υψηλούς κινδύνους περαιτέρω αύξησης των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εάν δεν εισαχθούν τα συνιστώμενα μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπόψη τη σύσταση του ECDC όταν παρουσιάσει τις αλλαγές στη χρήση των πιστοποιητικών COVID-19 αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε την δήλωση λέγοντας πως η αξιολόγηση του κινδύνου είναι σαφής, «πρέπει να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό για να ελέγξουμε την πανδημία». «Θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές όσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών και τα ευάλωτα άτομα. Και ας κρατάμε αποστάσεις και μάσκες», προσθέτει η επικεφαλής της Κομισιόν. 

Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις στους πληθυσμούς τους, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για να επιλέξουν τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα και χρησιμοποιούν διαφορετικά διαστήματα μεταξύ των αρχικών εμβολιασμών και των αναμνηστικών.

Στη χώρα μας από την περασμένη Παρασκευή είναι διαθέσιμα τα ραντεβού για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.

naftemporiki.gr