Skip to main content

Ισπανία: Πρόταση για νέα μέτρα και κλείσιμο της εστίασης στις 23.00

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας εξετάζει νέες δράσεις για τον έλεγχο του covid, ανεβάζοντας τα τωρινά επίπεδα κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τρέχοντα δεν προσαρμόζονται στην πραγματικότητα, με σχεδόν το 90% του πληθυσμού άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί.

Εάν εγκριθούν και προχωρήσουν οι προτάσεις, η Ισπανία θα βρίσκεται επί του παρόντος σε επίπεδο μεσαίου κινδύνου, γι’ αυτό προτείνεται το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στις 23:00 και το κλείσιμο των χώρων αναψυχής, στη 1 π.μ.. Επίσης, στο 50% θα ρυθμιστεί η χωρητικότητα στο εσωτερικό και μείωση όσων κάθονται στο ίδιο τραπέζι 10 άτομα. Στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα επιτρέπεται ο χορός, αλλά με… μάσκα.

Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση η Vanguardia, αναφέρει ότι «η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, με αξιοσημείωτη μείωση του ποσοστού των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων, σε ένα πλαίσιο με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, οδήγησε την αναθεώρηση αυτού του εγγράφου και δικαιολογεί αναθεώρηση προς τα πάνω των ορίων των δεικτών επίπτωσης της νόσου, καθώς και χαλάρωση των συνιστώμενων μη φαρμακολογικών μέτρων, ειδικά στην περίπτωση των επιπέδων συναγερμού 1 και 2».

Οι ειδικοί του Κέντρου Συντονισμού Προειδοποιήσεων Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης προτείνουν αύξηση του επιπέδου χαμηλού κινδύνου από 50 σε 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, μεσαίου κινδύνου από 100 σε 300 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, υψηλού κινδύνου από 300 σε περισσότερα από 500. 500.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η Ισπανία κατά μέσο όρο θα ήταν στο μεσαίο επίπεδο, με την Περιφέρεια της Ναβάρα σε υψηλό επίπεδο.

Εκτός από τις νέες μολύνσεις, θα ληφθεί υπόψη και η κατάληψη κλινών ΜΕΘ, η οποία ήδη ξεπερνά το 5% κατά μέσο όρο στην Ισπανία, γεγονός που τοποθετεί τον κίνδυνο στη μέση και τη θετικότητα, μεταξύ άλλων μεταβλητών. Στη Ναβάρρα η πληρότητα των ΜΕΘ βρίσκεται στο 10%.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ισπανία θα παραμείνει σε μεσαίο κίνδυνο για αρκετές εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα μέτρα, εάν εγκριθούν, θα είναι αυτά που θα ισχύουν τον Δεκέμβριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από La Vanguardia