Skip to main content

ΗΠΑ: Η δολοφονική παγίδα τριών λευκών κατά 25χρονου μαύρου

Ο Αχμάντ Άρμπερι «δέχθηκε επίθεση», όταν τρεις λευκοί άνδρες που επέβαιναν σε φορτηγάκια άρχισαν να κυνηγούν τον μαύρο άνδρα που έκανε τζόκινγκ σε μια συνοικία με πληθυσμό κυρίως λευκούς στη νότια Τζόρτζια, προτού τον δολοφονήσουν με μια καραμπίνα, είπε σήμερα μία εισαγγελέας ενώπιον των ενόρκων, στη δίκη για τον φόνο του 25χρονου.

Ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ 65 ετών, ο γιος του Τράβις, ηλικίας 35 ετών και ο γείτονάς τους Ουίλιαμ Μπράιαν, 52 ετών, δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, διακεκριμένη επίθεση και παράνομη κατακράτηση για τη δολοφονία του Άρμπερι στις 23 Φεβρουαρίου του 2020.

Αργότερα είπαν πως πίστευαν ότι ο Άρμπερι ενδεχομένως θα διέφευγε ενός εγκλήματος και προσπάθησαν να τον συλλάβουν, βάσει του πλέον αποσυρθέντος πολιτειακού νόμου περί συλλήψεων από πολίτες, σε μια συνοικία που οι συνήγοροί τους υποστηρίζουν ότι βρισκόταν «σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω των αναφορών για κλοπές.

«Αποτελεί καθήκον ενός πολίτη να βοηθά την αστυνομία και ο νόμος το επιτρέπει αυτό», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον 35χρονο κατηγορούμενο. «Όταν τα δευτερόλεπτα μετράνε, η αστυνομία βρίσκεται συχνά λεπτά μακριά. Η αστυνομία δεν θα έπιανε αυτό τον τύπο με την ταχύτητα που έτρεχε».

Τα ίδια τα επιχειρήματα των εναγόμενων υπονομεύουν την υπερασπιστική γραμμή τους, δήλωσε η εισαγγελέας Λίντα Ντουνικόσκι στην εναρκτήρια ομιλία της. Οι κατηγορούμενοι «υπέθεσαν τα χειρότερα» μόλις είδαν έναν μαύρο άνδρα να τρέχει στον δρόμο τους ένα ζεστό κυριακάτικο απόγευμα στο Σατίλα Σορς, μια συνοικία κοντά στην παράκτια πόλη Μπράνσγουικ.

Οι ΜακΜάικλς άρπαξαν ένα περίστροφο και μια καραμπίνα και μπήκαν στο φορτηγάκι του γιου, μόλις ο Άρμπερι πέρασε από το δρομάκι μπροστά από το σπίτι τους.

«Υπέθεσα ότι κάτι έτρεχε», είπε αργότερα στην αστυνομία ο Τράβις ΜακΜάικλ, όταν εξηγούσε γιατί εκείνος και ο πατέρας του κυνήγησαν τον Άρμπερι, είπε η Ντουνικόσκι στο σώμα των ενόρκων, που αποτελείται από 11 λευκούς και έναν μαύρο, στο δικαστήριο του Μπράνσγουικ.

Ο Μπράιαν είδε την καταδίωξη ενώ προσέγγιζε το σπίτι του και μπήκε στο δικό του φορτηγάκι. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε το φορτηγάκι «φονικό όπλο βάρους 2 και πλέον τόνων».

«Κυρίες κύριοι, αυτή τη χρονική στιγμή, ο κ. Άρμπερι δέχεται επίθεση και από τους τρεις άνδρες» τόνισε, εξηγώντας πως ο Μπράιαν προσέγγισε σε τόσο κοντινή απόσταση το θύμα ώστε πάνω στο φορτηγάκι του βρέθηκαν αποτυπώματα του χεριού του και ίνες από το λευκό μπλουζάκι του.

«Και οι τρεις κατηγορούμενοι έκαναν ό,τι έκαναν βασιζόμενοι σε υποθέσεις» υπογράμμισε η ίδια, ενώ έδειχνε στο δικαστήριο βίντεο όπου αποτυπώνονται τα τελευταία λεπτά του ‘Αρμπερι, μεταξύ άλλων ένα βίντεο με τους πυροβολισμούς που κατέγραψε ο Μπράιαν.

Η εισαγγελέας σημείωσε πως οι κατηγορούμενοι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, φωνάζοντας στο θύμα: «Σταμάτα ή θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα». Είπε επίσης πως παγίδευσαν τον Άρμπερι «σαν έναν αρουραίο».

Ο πατέρας του θύματος αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου προτού παρουσιαστεί το βίντεο από το κινητό του Μπράιαν με τους πυροβολισμούς, όπου καταγράφεται ο νεαρός ΜακΜάικλ να στοχεύει τον Άρμπερι με την καραμπίνα, ενώ εκείνος τρέχει προτού πέσουν οι μοιραίοι πυροβολισμοί. Η μητέρα του έκλαιγε με αναφιλητά έχοντας πέσει στον ώμο ενός άνδρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ