Skip to main content

Διορία 48 ωρών δίνει το Λονδίνο στο Παρίσι για τα αλιευτικά δικαιώματα

Η Βρετανία είπε στη Γαλλία τη Δευτέρα ότι πρέπει να υποχωρήσει εντός 48 ωρών στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων που απειλεί να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη εμπορική διαμάχη ή να αντιμετωπίσει νομική δράση στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας του Brexit.

Η Γαλλία λέει ότι η Βρετανία αρνήθηκε να χορηγήσει στους ψαράδες της τον σωστό αριθμό αδειών για να δραστηριοποιηθούν στα βρετανικά ύδατα και είπε ότι θα μπορούσε να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης ορισμένων ελέγχων στα φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βρετανία λέει ότι εκδίδει άδειες σε σκάφη που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αλιεύσει προηγουμένως σε βρετανικά ύδατα.

Η διαμάχη εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι Γάλλοι κατέσχεσε στη Χάβρη ένα βρετανικό αλιευτικό, το Cornelis Gert Jan, στα γαλλικά ύδατα, λέγοντας ότι δεν είχε τις απαιτούμενες άδειες, αν και ο ιδιοκτήτης του σκάφους είπε ότι είχε όλα τα κατάλληλα έγγραφα.

«Οι Γάλλοι έχουν εκτοξεύσει εντελώς παράλογες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων της Μάγχης και της αλιευτικής μας βιομηχανίας, και πρέπει να αποσύρουν αυτές τις απειλές, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς της εμπορικής μας συμφωνίας με την ΕΕ για να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας στο Sky News, καταλογίζοντας στο Παρίσι άδικη συμπεριφορά, που «δεν εμπίπτει στους όρους της εμπορικής συμφωνίας».

Ερωτηθείσα σχετικά με το χρονικό πλαίσιο που πρέπει να υποχωρήσει η Γαλλία, η Τρας είπε: «Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί τις επόμενες 48 ώρες».

Κίνδυνος να αποσπαστεί η προσοχή από την COP26

Η διαμάχη κινδυνεύει επίσης να αποσπάσει την προσοχή στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 που ξεκίνησε στη Σκωτία την Κυριακή. 

Το Παρίσι έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να απαγορεύσει την εκφόρτωση των βρετανικών αλιευτικών σκαφών στα γαλλικά λιμάνια, να πραγματοποιήσει πρόσθετους ελέγχους αδειών σε βρετανικά σκάφη, να ενισχύσει τους ελέγχους των φορτηγών και να ενισχύσει τους τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι είχε «μπερδευτεί» όταν διάβασε μια επιστολή από το Παρίσι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στάλθηκε από τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, κάλεσε το μπλοκ να αποδείξει ότι υπάρχει «περισσότερη ζημιά στην αποχώρηση από την ΕΕ παρά στην παραμονή εκεί».

Το ζήτημα της αλιείας συνέχισε τις συνομιλίες για το Brexit για χρόνια, όχι λόγω της οικονομικής σημασίας του αλλά λόγω της πολιτικής του σημασίας. Εάν δεν επιλυθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη διαμάχης στην εμπορική συμφωνία του Brexit ήδη αυτή την εβδομάδα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το ζήτημα της αλιείας, μια μακρά πηγή διχόνοιας μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, είχε και πάλι οξύνει τους δεσμούς, η Τρας υπονόησε ότι μπορεί να έχει σχέση με τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους στη Γαλλία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters