Skip to main content

Βρετανία: Γρήγορα τεστ κορωνοϊού σε όλα τα σχολεία

Καθημερινά rapid τεστ για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Έτσι, κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κολέγιο στην Αγγλία, καθώς και ειδικά σχολεία, θα έχει πρόσβαση σε γρήγορες δοκιμές από τον Ιανουάριο ώστε προσωπικό και μαθητές να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και στην εκπαίδευση.

Οι μαθητές θα κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα, εάν αναγνωριστούν ως στενή επαφή κάποιου που έχει θετικό τεστ. Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, έως και ολόκληρη η σχολική μονάδα θα πρέπει να απομονωθεί εάν ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού δοκιμάσει θετικά. Από τον Ιανουάριο όμως όσοι βρίσκονται στην ίδια μονάδα δεν χρειάζεται να απομονωθούν εάν συμφωνήσουν να δοκιμάζονται μία φορά την εβδομάδα. Αυτό θα βελτιώσει την ιχνηλάτηση και θα διασφαλίσει ότι οι νέοι μπορούν να επωφεληθούν από τη διδασκαλία με φυσική όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το προσωπικό θα είναι επίσης επιλέξιμο για καθημερινές δοκιμές εάν αναγνωριστεί ως στενή επαφή. Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους έχει τον ιό χωρίς συμπτώματα, οπότε θα μπορούσε να εξαπλωθεί η ασθένεια. Οι ασυμπτωματικοί έλεγχοι συμβάλλουν στον ταχύτερο εντοπισμό θετικών περιπτώσεων και στη διάσπαση των αλυσίδων μετάδοσης.

Στη συνέχεια, τα δημοτικά σχολεία θα υποστηριχθούν για την πραγματοποίηση δοκιμών το συντομότερο δυνατό κατά την εαρινή περίοδο.

Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον είπε: «Αυτή η τεράστια επέκταση των ταχέων δοκιμών (rapid tests) για όσους εργάζονται στην εκπαίδευση είναι μια σημαντική στιγμή στη δουλειά μας για να διατηρήσουμε τα σχολεία και τα κολέγια ανοιχτά για όλους. Γνωρίζω ότι έχει καταβληθεί μια εκπληκτική προσπάθεια από όλους για να διασφαλιστεί ότι περίπου το 99% των σχολείων είναι ανοιχτά κάθε εβδομάδα από την αρχή του σχολικού έτους».

«Σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά, δάσκαλοι και προσωπικό μπορούν να μείνουν στις τάξεις, στα σχολεία και στα κολέγια χωρίς να χρειαστεί να τεθούν σε καθεστώς αυτο-απομόνωσης».

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Ματ Χάνκοκ είπε: «Είναι τόσο σημαντικό να μειώσουμε τα ποσοστά μετάδοσης μεταξύ των μαθητών, οπότε ξεκινάμε γρήγορες δοκιμές σε όλα τα σχολεία το συντομότερο δυνατό και ζητάμε από όλους να συμμετέχουν».

Ωστόσο, η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση φαίνεται να αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα των τεστ και τις υποδομές των σχολείων. «Τα σχολεία πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένα για κάτι τέτοιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Gov.uk.