Skip to main content

Bέλγιο: Προθεσμία 40 ημερών στην κυβέρνηση να επαναπατρίσει έξι παιδιά τζιχαντιστών

Εντολή για τον επαναπατρισμό έξι παιδιών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των μητέρων τους έδωσε στην βελγική κυβέρνηση  δικαστήριο της χώρας. Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga η 26χρονη Τατιάνα Βίλαντ και η 25χρονη Μπουχρά Μαπουάλαλ, αφμότερες υπήκοοι Βλεγίου, κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους στον καταυλισμό Αλ Χολ της Συρίας, μετά την ήττα του ISIS.

To δικαστήριο έκρινε ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Έδωσε μάλιστα προθεσμία 40 ημερών για την κινητοποίηση των αρχών. Εάν δεν συμμορφωθούν θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα ανά παιδί. 

Η βελγική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, αλλά δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει εάν προτίθεται να το κάνει. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «η κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί θα «αναλυθεί, από κοινού» με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες Ευρωπαίο, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, κρατούνται από Κούρδους πολιτοφύλακες υποστηριζόμενους από τη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ. Παραμένουν σε τρεις καταυλισμούς, με τις ευρωπαϊκές χώρες να διστάζουν να προβούν στον επαναπατρισμό τους, αφού, όπως σχολιάζουν αναλυτές, βλέπόυν τα παιδιά αυτά όχι μόνο ως θύματα, αλλά και ως πιθανή απειλή. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters