Skip to main content

ΟΗΕ-Μπατσελέτ: Χαιρετίζει την νίκη Μπάιντεν – Αναμένει τήρηση των δεσμεύσεων

Χαιρετίζει τη νίκη Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές η ηγεσία του ΟΗΕ και ευελπιστεί πως θα τηρήσει τις υποσχέσεις του ανιστροφή του κλίματος που δημιούργησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παρακάμψει και παραβιάσει «τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤ και των μεταναστών».

Οι δεσμεύσεις του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τερματισμό στον διαχωρισμό των οικογενειών μεταναστών, για αντιμετώπιση του «συστημικού ρατσισμού» και την αλλαγή του κλίματος είναι πολλά υποσχόμενες και θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την οπισθοδρόμηση κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής (2014-2018) είπε ότι γνωρίζει καλά τον Μπάιντεν καθώς του είχε δοθεί ευθύνη για τη Λατινική Αμερική, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν προχώρησε σε μια σειρά δεσμεύσεων. Για παράδειγμα, επέκταση της προστασίας των  δράσεων για την Άφιξητων Παιδιών, αύξηση του αριθμού των προσφύγων που πρέπει να επανεγκατασταθούν, τέλος του οικογενειακού χωρισμού, λήξη της κατασκευής του συνοριακού τείχους στο Μεξικό και αναθεώρηση του συστήματος ασύλου », δήλωσε η Μπατσελέτ.

Είπε επίσης ότι ο Μπάιντεν θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πολυμερή προσέγγιση και θα επιστρέψει στη Συμφωνία του Παρισιού, το παγκόσμιο σύμφωνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μπάιντεν είπε ότι σκοπεύει να αναζωογονήσει το DACA,  το οποίο προστατεύει από απέλαση τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφτασαν στη χώρα όταν ήταν παιδιά. Ο Τραμπ προσπάθησε να τερματίσει το πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.