Skip to main content

«Κίτρινα γιλέκα»: Έρευνα για τον αστυνομικό που τράβηξε όπλο εναντίον διαδηλωτών

Οτιδήποτε εκτός από τον θάνατο ενός αστυνομικού ή ενός διαδηλωτή είναι προτιμότερο όταν πρόκειται για την επιβολή του νόμου στη Γαλλία. Βάσει αυτού του δόγματος ερμηνεύονται οι πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στη χώρας, μετά την εικόνα ενός αστυνομικού, ο οποίος τράβηξε το όπλο του και σημάδεψε διαδηλωτή και την «έκτη πράξη» των «κίτρινων γιλέκων», το περασμένο Σάββατο.

Η σκηνή, η οποία εκτυλίχθηκε στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, βιντεοσκοπήθηκε από πολλούς παρεβρισκομένους – επαγγελματίες και ερασιτέχνες – και έκανε τον γύρο του κόσμου. Τέσσερις αστυνομικοί πετούν δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές, σε μία στιγμή που η πορεία κινείται ειρηνικά. Την ώρα όμως που βάζουν μπρος τις μοτοσικλέτες τους, ομάδα διαδηλωτών αρχίζει να τους επιτίθεται με βία. Ακριβώς αυτή τη στιγμή, ένας αστυνομικός βγάζει το όπλο του. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί πετούν δακρυγόνα και στη συνέχεια καταφέρνουν να διαφύγουν.

Ερωτηθείς επί του θέματος, ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια, Λοράν Νινιέζ δήλωσε στο BFM-TV ότι η αντίδραση της αστυνομίας ήταν η κατάλληλη. «Ένας αστυνομικός βγάζει το όπλο του για να προστατεύσει τους συναδέλφους του. Δεν το χρησιμοποιεί. Προστατεύει τους συναδέλφους από εκείνους που τους επιτίθενται. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός θα πρέπει να κάνει αναφορά για το περιστατικό. Αυτοί είναι οι κανόνες», δήλωσε ο Νινιέζ.

Υπήρξαν ωστόσο πολλές αντιδράσεις για το επίμαχο βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στο Ίντερνετ. Μία μεγάλη μερίδα του κόσμου κατήγγειλε τα «κίτρινα γιλέκα» και την επίθεση εις βάρος των αστυνομικών ενώ άλλοι κατήγγειλαν την υπερβολική χρήση δακρυγόνων εκ μέρους της αστυνομίας.  

naftemporiki.gr