Ο θάνατος εργάτριας, εσωτερικής μετανάστριας στη βόρεια Κίνα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα που πιθανόν υπέστη εξαιτίας της βίαιης αντιμετώπισής της από αστυνομικούς, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να καταδικάζουν τις καταχρήσεις εξουσίας στις οποίες – όπως καταγγέλλουν – προβαίνουν πολύ συχνά οι αρχές.
Η Ζιου Σιουγιούν, 47 ετών, είχε μεταβεί μαζί με τον σύζυγό της σε εργοτάξιο στην πόλη Ταϊγουάν, στην επαρχία Σάνσι, για να ζητήσει να καταβληθούν δεδουλευμένα 20.000 γιουάν και πλέον, τα οποία οφείλονταν στον γιο της.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα Νταχέ, με αστυνομικό να πιάνει τη γυναίκα από τον λαιμό και να την πετάει στο έδαφος.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η εργάτρια κατόπιν μεταφέρθηκε αναίσθητη σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου ο σύζυγός της και ο γιος της ξυλοκοπήθηκαν. Ο πατέρας έχει τέσσερα σπασμένα πλευρά.
Ερασιτεχνικό βίντεο το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε σε εξωτερικό χώρο δείχνει αστυνομικό να πατάει τα μαλλιά της πεσμένης στο έδαφος γυναίκας.
Η μετάδοση του βίντεο, το οποίο μεταφορτώθηκε στο Διαδίκτυο και προβλήθηκε από το δίκτυο CCTV της δημόσιας κινεζικής τηλεόρασης, ανάγκασε την τοπική υπηρεσία δημόσιας ασφαλείας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.
Οι αστυνομικοί αυτοί «υπάρχουν υποψίες ότι δεν συμπεριφέρθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες» στο χειρισμό της υπόθεσης, και «εξ αυτού του λόγου, η Ζιου απεβίωσε με αφύσικο τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας, στην οποία διευκρινίζεται πως τα εν λόγω στελέχη της αντιμετωπίζουν εισαγγελική έρευνα.
Η υπόθεση ήταν το δεύτερο συχνότερο θέμα αναρτήσεων στο Sina Weibo – το κινεζικό αντίστοιχο του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter – μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της AirAsia.
Οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου απαίτησαν να επιβληθούν βαριές ποινές, ακόμη και η ποινή του θανάτου, στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, σε μια χώρα όπου η χρήση δυσανάλογης βίας και η κατάχρηση εξουσίας καταγγέλλονται συχνά σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Οι εσωτερικοί μετανάστες εργάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Κίνα, υφίστανται πολύ συχνά τέτοιες συμπεριφορές.