Skip to main content

Ντόμινικ Κάμινγκς: Ο Τζόνσον πάντα σκόπευε να ακυρώσει το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πάντα σκόπευε να «αποβάλει» το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ισχυρίστηκε ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Σε μια σειρά από tweets, ο κ. Κάμινγκς είπε ότι η ελαττωματική συμφωνία για το Brexit ήταν ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από τα εκλογικά δεινά και να «χτυπήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν» και «φυσικά» θα πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση «μερικές φορές να σπάσει συμφωνίες … όπως κάθε φορά το κάνει κάποιο κράτος ».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν συναγερμό στο Δουβλίνο, όπου ο Λίο Βαραντκάρ ο οποίος διαπραγματεύτηκε το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με τον κ. Τζόνσον σε συνάντηση στο Wirral τον Οκτώβριο του 2019, είπε ότι, αν είναι αλήθεια, έδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη..

«Αυτά τα σχόλια είναι πολύ ανησυχητικά γιατί αυτό θα έδειχνε ότι πρόκειται για μια κυβερνητική διοίκηση που έδρασε κακόπιστα», δήλωσε ο κ. Βαράντκαρ. «Και αυτό το μήνυμα πρέπει να ακουστεί σε όλο τον κόσμο, γιατί αν η βρετανική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες της, δεν τηρήσει τις συνθήκες που υπογράφει, αυτό πρέπει να ισχύει και για όλους τους άλλους».

«Έτσι, αυτή τη στιγμή που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να διαπραγματευτούν νέες εμπορικές συμφωνίες. Το μήνυμα πρέπει να απευθύνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου ότι αυτή είναι μια βρετανική κυβέρνηση που δεν τηρεί απαραίτητα τον λόγο της, δεν τηρεί απαραίτητα τις συμφωνίες που κάνει ».

Η ΕΕ αναμένεται να αποκαλύψει την Τετάρτη αυτό που αποκαλεί «πολύ εκτεταμένες προτάσεις» για να τερματίσει τη διαμάχη για το πρωτόκολλο και τους ελέγχους των εμπορευμάτων στην Ιρλανδική Θάλασσα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian