Skip to main content

Η Νιγηρία αναστέλλει τις δραστηριότητες της Unicef

Την αναστολή των δραστηριοτήτων της Unicef στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, το οποίο μαστίζεται από τις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσε ο στρατός της αφρικανικής χώρας, κατηγορώντας τα μέλη της οργάνωσης ότι ενεργούν ως κατάσκοποι των ισλαμιστών τρομοκρατών.

«Το προσωπικό της Unicef εκπαιδεύει και αναπτύσσει κατασκόπους που στηρίζουν τους αντάρτες και τους υποστηρικτές αυτών» ανέφερε ο συνταγματάρχης Ονιγιαμα Νουακουάκουα, σε επίσημη ανακοίνωσή του.

«Έχουμε αξιόπιστες αναφορές ότι κάποιοι από αυτούς εμπλέκονται σε ολέθριες πρακτικές που μπορεί να είναι επιζήμιες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» έσπευσε να προσθέσει.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας θεωρούν ότι η Unicef υπονομεύει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επικαλούμενες ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των κατοίκων της πόλης Μαϊντουγκούρι.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τον οργανισμό.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε ως απόπειρα «εκφοβισμού των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών».

«Η κατηγορία είναι παράλογη και το μόνο αποτέλεσμα της αναστολής των δραστηριοτήτων της Unicef θα είναι η απώλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο Οσάϊ Οτζίγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Νιγηρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αφότου ξέσπασε ο ανταρτοπόλεμος το 2009, ενώ περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP