Skip to main content

Η Σλοβενία έκλεψε την παράσταση από τα Δυτικά Βαλκάνια- Και όχι για καλό

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων να είχε επίκεντρο τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ωστόσο, μία χώρα που ήδη ανήκει στον ευρωπαϊκό κόλπο κατέληξε στο προσκήνιο.

Ο λόγος για την οικοδέσποινα Σλοβενία, η οποία κατέχει σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Η Σλοβενία εγείρει ανησυχίες για τις αποτυχίες της να τηρήσει τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και να σεβαστεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη, με την ΕΕ να φοβάται για «ορμπανοποίηση» της χώρας.

Χωρίς χρηματοδότηση του πρακτορείο STA

Κατά τη Σύνοδο, η οποία έλαβε χώρα στο Μπιρντό της Σλοβενίας, η προσοχή στράφηκε στην τύχη του πρακτορείου τύπου STA, το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης επειδή η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότηση.

Το αδιέξοδο του πρακτορείου έχει δημιουργήσει απογοήτευση στους Σλοβένους δημοσιογράφους. Το STA δεν έχει λάβει τα κεφάλαιά του για 279 ημέρες. Ο διευθυντής του οργανισμού παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η σλοβενική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το STA δεν σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, έχει επιλέξει να υπερασπιστεί το STA – τουλάχιστον ρητορικά.

Η διάσταση Σλοβενίας- ΕΕ

Αρκετοί ντόπιοι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν στην συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής φορώντας μπλουζάκια με μήνυμα αλληλεγγύης προς το STA.

«Μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου», είπε η δημοσιογράφος της Σλοβενικής δημόσιας τηλεόρασης Έλενα Μιλίνκοβιτς απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, την πρόεδρο της Κομιισόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Τι είδους μήνυμα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Δυτικά Βαλκάνια τώρα;», διερωτήθηκε.

Η ερώτηση έθεσε επί τάπητος την όλο και πιο αμφιλεγόμενη σχέση του Γιάνσα με τον Τύπο. Ο Σλοβένος ηγέτης έχει κατηγορηθεί ότι προωθεί την απέχθεια σε βάρος του προσωπικού των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Σλοβενίας. Έχει αναφερθεί μάλιστα στο STA ως «εθνικό αίσχος»

Τα βέλη όμως της Μιλίνκοβιτς δεν στόχευαν μόνο τον Σλοβένο πρωθυπουργό. Στόχευαν και τους ηγέτες της ΕΕ, καθώς το ερώτημα υπογράμμισε τον δικό τους αγώνα για την προστασία των δημοσιογράφων και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης σε ορισμένες από τις χώρες της ΕΕ.

Τι κατάφερε με την ερώτησή της όμως η Μιλίνκοβιτς; Να σβήσει τον ένα ηγέτη από το πλάνο του άλλου καθώς ο Γιάνσα υπερασπίστηκε τον χειρισμό της κυβέρνησής τους σχετικά με το πρακτορείο STA ενώ  η φον ντερ Λάιεν το επέκρινε, λες και ο άλλος ηγέτης δεν στεκόταν λίγα μέτρα μακριά.

«Αυτά είναι εσωτερικά παιχνίδια που παίζονται εναντίον της κυβέρνησης», τόνισε ο Γιάνσα.

«Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη χρηματοδότησης της Σλοβενικής Υπηρεσίας Τύπου», δήλωσε από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν. Η χρηματοδότηση, τόνισε, «είναι σημαντική για την ανεξαρτησία της».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico