Skip to main content

Βρετανία: Τζόνσον και Κόρμπιν εναντίον BBC

Κοινό μέτωπο – αν και από διαφορετική σκοπιά – σχηματίζουν Συντηρητικοί και Εργατικοί εναντίον του BBC. Ο μεν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απειλεί να καταργήσει το τέλος αδείας του βρετανικού δικτύου, το δε Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι το BBC συνειδητά μεροληπτεί υπέρ των Τόρις, κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο, γεγονός που συνέβαλε στη συντριπτική ήττα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Με τη δύναμη που του έδωσαν οι 80 επιπλέον έδρες στο κοινοβούλιο και, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, προφανώς ενοχλημένος από το περιβόητο ρεπορτάζ του BBC για το άρρωστο παιδί στο πάτωμα νοσοκομείου του Γιορκσάιρ, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε έντολή για αναθεώρηση όσον αφορά την αποποινικοποίηση της μη πληρωμής άδειας για το BBC – το οποίο αναμένεται να κοστίσει στο βρετανικό δίκτυο περί τα 200 εκατ. στερλίνες. Επίσης, οι Βρετανοί υπουργοί έχουν σαφείς οδηγίες να μποϊκοτάρουν το «Today programme» του BBC radio 4.

Επισήμως, ο Μπόρις Τζόνσον αμφισβητεί κατά πόσον το BBC, ως φορέας ενημέρωσης, θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το δημόσιο – ποσόν το οποίο εξασφαλίζεται από το τέλος που πληρώνουν τα βρετανικά νοικοκυριά για να έχουν τηλεόραση. Αν και το βρετανικό δίκτυο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση αυτή έως το 2027, ο Βρετανός πρωθυπουργός την αμφισβητεί επικαλούμενες άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης οι οποίοι εκπέμπουν με άλλα μέσα χρηματοδότησης.

Οι επικριτές του ωστόσο θεωρούν ότι το Συντηρητικό Κόμμα και ο Μπόρις Τζόνσον προσωπικά αντιδρά στο ρεπορτάζ του BBC, σχετικά με το 4χρονο αγόρι που φέρεται να αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο πάτωμα νοσοκομείου ελείψει διαθέσιμων κλινών. Μολονότι η εγκυρότητα της είδησης δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, η άρνηση του Τζόνσον να κοιτάξει και μόνο τη φωτογραφία, καθώς και το γεγονός ότι άρπαξε το κινητό του δημοσιογράφου που επέμενε να του τη δείξει, εκτιμάται ότι έβλαψε την εικόνα του λίγο πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Τη δυσαρέσκειά του για την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου από το BBC εκφράζει και το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το βρετανικό δίκτυο ευθύνεται για την πανωλεθρία του κόμματος στις εκλογές. Ο Άντι ΜακΝτόναλντ, ο σκιώδης υπουργός Μεταφορών, κατηγόρησε συγκεκριμένα το BBC για συνειδητά προκαταλειμμένη ενημέρωση, καλώντας τους υπευθύνους «να κοιταχτούν στον καθρέφτη».   

naftemporiki.gr