Skip to main content

Γερμανία: Νέα πρώτη κυρία – ή πρώτος κύριος;

Του Μιχάλη Ψύλου

Εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόρο προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο ή τη νέα καγκελάριο μεταξύ του Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, του Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ και της Πράσινης, Ανναλένα Μπέρμποκ, αλλά και να επιλέξουν την νέα «πρώτη κυρία» ή τον νέο «πρώτο κύριο», γράφει η Tagesschau.

Επί 16 ολόκληρα χρόνια της παρουσίας της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, η Γερμανία είχε «πρώτο κύριο»-το σύζυγό της Γιόακιμ Σάουερ. Καθηγητής Κβαντικής Φυσικής και Χημείας στην Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου, ο 72χρονος Σάουερ, είναι παντρεμένος από το 1988 με την  Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της θητείας της Μέρκελ, ο καθηγητής Σάουερ απέφυγε επιμελώς τα φώτα της δημοσιότητας και παρέμεινε αυστηρά στο παρασκήνιο. Μερικές φορές πάντως χρειάστηκε να ασκήσει τα καθήκοντα του «πρώτου κυρίου» της χώρας, όπως για παράδειγμα το 2015,όταν η σύζυγός του φιλοξένησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G7 στο Σλος Ελμάου,στη Βαυαρία. Εκείνη την εποχή ο Σάουερ ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα των έξι πρώτων κυριών των υπολοίπων ηγετών. Δεν δίστασε μάλιστα να τα βάλει με τους «παπαράτσι», που πολιορκούσαν τις πρώτες κυρίες, όταν θέλησαν  να κάνουν μια βόλτα με άμαξες. Η Μέρκελ είπε κάποτε για τον Σάουερ: «Ο σύζυγός μου είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος, ο οποίος, νομίζω, κρατά πολύ καλά τα συναισθήματά του υπό έλεγχο».

Η Μπρίταν Ερνστ-Σολτς

Ποιες και ποιος διεκδικούν τη θέση του Σάουερ σήμερα; Επικρατέστερη-σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- είναι η Μπρίτα Ερνστ, σύζυγος του Ολαφ Σολτς. Υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο του  Βρανδεμβούργου και εν ενεργεία Πρόεδρος της Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού, η Μπρίτα έχει αποφύγει να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τον σύζυγό της.  Η σύζυγος του Σολτς έχει καταβάλει πολλές ει προσπάθειες για την ενίσχυση της διδασκαλίας των μαθητών στη διάρκεια της πανδημίας . «Αν και το ζευγάρι δεν έχει παιδιά, η μοίρα των παιδιών και των εφήβων είναι στην καρδιά της», γράφει η Tagesschau. «Δεν έχουμε δώσει ώθηση στην ψηφιοποίηση στα σχολεία της Γερμανίας αρκετά γρήγορα τα τελευταία οκτώ έως δέκα χρόνια», παραδέχτηκε η Ερνστ  κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αλλά προλαβαίνουμε». Στις αρχές του χρόνο  -λόγω της πανδημίας-η Μπρίτα Ερνστ ζήτησε από τα σχολεία να καταθέσουν προτάσεις για ενισχυτικά μαθήματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

«Για τις καλοκαιρινές διακοπές, τα σχολεία θα πρέπει να κάνουν προτάσεις για να καλύψουν τα κενά των μαθημάτων το οποία δεν έγιναν λόγω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Αυτό συνέβη ήδη σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια πέρυσι» δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης (SPD), Μπρίτα Ερνστ στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο ίδιος ο Ολαφ Σολτς, μιλώντας στο γυναικείο περιοδικό “Brigitte” για τη σύζυγό του, είχε πει ότι «μπορεί να καθίσει απίστευτα πράγματα, είναι πραγματικά καλή σε αυτό». Αποκάλυψε μάλιστα ότι   θα ήταν «εντελώς διαφορετικός άνθρωπος χωρίς τη σύζυγό του.

Η Σουζάνε Λάσετ

Η σύζυγος του Αρμιν Λάσετ , σπουδαγμένη βιβλιοθηκονόμος ,φαίνεται πολύ πιο ζωντανή και δυναμική. Οι πρώτες επαφές της Σουζάνε Μαλανγκρέ με καταγωγή από τη Βαλωνία με τον Αρμιν ήταν σε μια Καθολική παιδική χορωδία. Αργότερα- όπως είπε η ίδια στην “Kölner Treff” , είχαν μια αντιπαράθεση για ένα…κορίτσι. «Είχαμε μια διαμάχη με ένα κορίτσι που πίστευε ότι ήταν υπέροχο εκείνη την εποχή – και μετά με πρόσβαλε. Πήγα στη μητέρα μου και είπα: Μαμά , σήμερα γνώρισα το πιο αηδιαστικό αγόρι στη ζωή μου! » Η «αηδία» στη συνέχεια προφανώς μετατράπηκε σε αγάπη, ίσως και λόγω των όμορφων ματιών του Ολαφ, παραδέχεται η Σουζάνε.

Το ζευγάρι έχει τρία ενήλικα παιδιά: ο  γιος τους Τζόε είναι γνωστός ως “influencer” της μόδας. Σε κάθε περίπτωση, η Σουζάνε  δεν θέλει να μετακομίσει στο Βερολίνο εάν ο σύζυγός της εκλεγεί Ομοσπονδιακός καγκελάριος. Ως «μητέρα της χώρας» – ένας όρος που δεν της αρέσει – από τη Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία, η βιβλιοθηκονόμος Σουζάνε  προσπαθεί εδώ και καιρό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διαβάζουν.  

Και ο υποψήφιος «πρώτος κύριος»

Μπορεί η Ανναλένα Μπέρμποκ να έχει πολύ μικρές πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος, αλλά σε κάθε περίπτωση ο σύζυγός της Ντάνιελ Χολεφλάις παραμένει υποψήφιος «πρώτος κύριος» .Ο 48χρονος Ντάνιελ Χολεφλάις είναι μάνατζερ δημοσίων σχέσεων στα Γερμανικά Ταχυδρομεία και στην DHL. Με την Ανναλένα, εχουν δύο κόρες, 10 και 6 ετών, και κατοικούν στο Πότσδαμ , λίγο έξω από το Βερολίνο. Ο Ντάνιελ είναι ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους της Ανναλένα, αν και ενεργεί στο παρασκήνιο. Το τελευταίο διάστημα είναι μάλιστα «πατέρας πλήρους απασχόλησης», όπως είπε η Ανναλένα Μπέρμποκ :«Εκτιμώ πάρα πολύ τον σύζυγό μου» είπε η Πράσινη υποψήφια ,μιλώντας στην εκπομπή “Brigitte Live”: «Οχι μόνο γιατί με υποστηρίζει πλήρως, αλλά και γιατί φροντίζει τις δύο κόρες μας ,καθώς εγώ απουσιάζω συνεχώς λόγω της προεκλογικής εκστρατείας».  Οι φίλοι του Ντάνιελ τον αποκαλούν μάλιστα και «Κλόπο» , λόγω της ομοιότητάς του με τον Γερμανό προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ.