Skip to main content

Η Μαδρίτη λέει ότι ο Πουτζντεμόν πρέπει να αντιμετωπίσει ισπανικά δικαστήρια

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε την έκδοση του Καταλανού αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για στασιμότητα στην Ισπανία την Παρασκευή, αφού συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία στη Σαρδηνία.

Ο πρώην πρόεδρος της περιοχής της Καταλονίας της Ισπανίας επρόκειτο να εμφανιστεί στο εφετείο στην πόλη Σασάρι της Σαρδηνίας αργότερα την Παρασκευή.

Ο Αγκοστινάνχελο Μάρας, δικηγόρος του Πουτζντεμόν στη Σαρδηνία, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τη σύλληψή του ή θα τον αφήσει ελεύθερο, αλλά δεν θα αποφασίσει κατά την ακρόαση της Παρασκευής αν θα πρέπει να εκδοθεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε την Ισπανία πριν από τέσσερα χρόνια μετά την αποτυχημένη μονομερή προσπάθεια για περιφερειακή ανεξαρτησία, αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Σαρδηνίας, αφού συνελήφθη από την αστυνομία λίγο μετά την άφιξή του στο ιταλικό νησί την Πέμπτη.

Η σύλληψη του Πουτζντεμόν είναι πιθανό να προκαλέσει συναισθήματα στους υποστηρικτές του, περιπλέκοντας ενδεχομένως μια νέα προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας για το μέλλον της περιοχής.

Αυτονομιστές δήλωσαν την αλληλεγγύη τους

Αυτονομιστές από το κόμμα της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Σαρδηνίας συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Πουτζντεμόν.

«Η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Simone Maulu. «Πιστεύουμε ότι η κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα γιατί, εάν το ισπανικό κράτος έχει εκδώσει εντολή σύλληψης χωρίς να ειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να ενεργήσει για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής ασυλίας».

Ο Κριστιάνο Σαμπίνο, εκπρόσωπος μιας ομάδας ακτιβιστών υπέρ της ανεξαρτησίας της Σαρδηνίας, Sa Domo de Totu (σπίτι όλων), δήλωσε ότι ο Πουτζντεμόν πρέπει να αποφυλακιστεί.

«Ο Πουτζντεμόν είναι ένας δημοκρατικός Ευρωπαίος βουλευτής που ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρώπη και είναι ντροπή που όταν φτάνει στη Σαρδηνία συλλαμβάνεται», είπε.

Πηγές: Guardian, Reuters