Skip to main content

Στο μικροσκόπιο των Δημοκρατικών οι αποδείξεις για την παραπομπή του Τραμπ

Στην αρχή του τέλους της διαδικασίας για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, μία ημέρα αφότου τον κατηγόρησαν ευθέως ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του το 2020.  

Έπειτα από έρευνες δύο μηνών, η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων αρχίζει σήμερα τις δικές της ακροάσεις για την αναμενόμενη υποβολή του κατηγορητηρίου στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν, όπως αναμένεται, η ολομέλεια εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί ο πρόεδρος. Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας έχουν δείξει ότι ουδεμία διάθεση έχουν να καθαιρέσουν τον πρόεδρό τους.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι θέλουν να περάσουν την υπόθεσή τους στους Αμερικανούς – που με τη σειρά τους φαίνονται διχασμένοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων – κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο υποχρέωσε την Ουκρανία να διεξαγάγει μία έρευνα η οποία θα τον ευνοούσε πολιτικά, αλλά υπονόμευσε επίσης την εθνική ασφάλεια και ενορχήστρωσε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια με σκοπό να εμποδίσει το Κογκρέσο.

Η 300 σελίδων έκθεση των Δημοκρατικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την 110 σελίδων έκθεση των Ρεπουμπλικανών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και η οποία επικρίνει την έρευνα της επιτροπής Πληροφοριών της – ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς – Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία συμμετείχαν «μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες» που διαφωνούν με το στυλ, την παγκόσμια άποψη και τις αποφάσεις του Τραμπ. Ασφαλώς οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι από την έρευνα δεν προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Μεγάλες εκπλήξεις δεν αναμένοται από τις σημερινές ακροάσεις. Το σκηνικό ωστόσο προσφέρεται για ένα ακόμη πολιτικό σόου ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς συμμάχους του Τραμπ.   

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters