Skip to main content

Περού: Αναζητά τον τρίτο πρόεδρο σε μία εβδομάδα, εν μέσω βαθιάς κρίσης

Λύση προκειμένου να λήξει ο «εφιάλτης» προσπαθεί να βρεθεί στο Περού, που ψάχνει τον τρίτο πρόεδρό τους σε μία εβδομάδα.

Το Περού ξύπνησε τη Δευτέρα το πρωί ακόμα ψάχνοντας για έναν νέο αρχηγό του κράτους, αφού οι βουλευτές απέτυχαν μια νύχτα να ορίσουν τον τρίτο πρόεδρο σε μια εβδομάδα.

Ο προσωρινός ηγέτης Μανουέλ Μερίνο παραιτήθηκε την Κυριακή, μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης εβδομάδας του προκατόχου του, κεντρώου Μάρτιν Βισκάρα, με τη χώρα σε συνταγματική κρίση και κλοιό διαμαρτυριών.

Το Κογκρέσο επιδιώκει τώρα νέο αντικαταστάτη για να ηγηθεί της χώρας πριν τις εκλογές τον Απρίλιο 2021. Οι βουλευτές απέτυχαν σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα να επιλέξουν το μόνο όνομα που έθεσε στη συνέχεια, τον Ρότσι Σίλβα-Σαντιστέμπαν, έναν αριστερό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πολιτική αναταραχή αυξάνει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει το Περού, το νούμερο 2 του κόσμου σε παραγωγή χαλκού, που έχει ήδη πληγεί από το COVID-19 και οδηγείται στη χειρότερη οικονομική του συρρίκνωση εδώ και 100 χρόνια.

Ο Βισκάρα κατηγορήθηκε και απομακρύνθηκε από το αξίωμα από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα με κατηγορίες για διαφθορά, τις οποίες αρνείται.

Ο Μερίνο, ο οποίος ως πρόεδρος του Κογκρέσου ηγήθηκε των αιτιάσεων, τον διαδέχθηκε. Αλλά παραιτήθηκε επίσης, αφού δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του σε διαμαρτυρίες εναντίον της νεοσύστατης κυβέρνησής του και οι βοευλευτές απείλησαν να τον καθαιρέσουν, εκτός αν παραιτηθεί.

«Υπάρχει πολιτική ανωριμότητα από ορισμένους και έλλειψη αυτογνωσίας από άλλους απέναντι σε αυτό που συνέβη στη χώρα την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο νομοθέτης Αλμπέρτο ντε Μπελάουντε, από το κεντρώο Morado Party.

Το κόμμα του ορίζει τώρα τον Σαγκάστι για τον τρίτο πρόεδρο του Περού σε μια εβδομάδα.

«Το κύριο πράγμα για το Περού είναι να ανακτήσει τη σταθερότητα και να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης», πρόσθεσε.

Εν μέσω της αβεβαιότητας, οι αγορές και το νόμισμα του Περού δέχονται ισχυρές πιέσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.