Skip to main content

Παρίσι: Πέντε χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετρά ακόμα τις πληγές του

Πέντε χρόνια μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι τραυματισμένη και σε επιφυλακή.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα, έξω από το στάδιο Σαν Ντενί, με τη χώρα να είναι σε εγρήγορση μετά από ένα νέο κύμα ιδεολογικής βίας.

Η 13 Νοεμβρίου 2015 σημαδεύτηκε  από τις τζιχαντιστικές βομβισικές επιθέσεις αυτοκτονίας και από τις επιθέσεις ενόπλων που σκότωσαν 130 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες και άφησαν βαθιές πληγές στην ψυχή του γαλλικού έθνους.

Ο Καστέξ, μαζί με την δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό και άλλους υπουργούς, κατέθεσε στεφάνια σε χώρους σε όλη την πρωτεύουσα που χτυπήθηκαν εκείνο το βράδυ, το πρώτο έξω από το Σταντ ντε Φρανς όπου ξεκίνησε η συντονισμένη αιματοχυσία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, τον οποίο παρακολουθούσε ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι επιτιθέμενοι στόχευσαν επίσης καφετέριες, εστιατόρια και βέβαια στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν, ανοίγοντας πυρ κατά των παρευρισκομένων.

Η Γαλλία επέστρεψε στην υψηλότερη προειδοποίηση ασφαλείας μετά, από τον Σεπτέμβριο, μετά την επίθεση με μαχαίρι έξω από τα πρώην γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, τον αποκεφαλισμό του Σαμιέλ Πατί και την αιματηρή επίθεση στον Καθεδρικό της Νίκαιας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαράν δήλωσε στο ραδιόφωνο της Franceinfo  ότι η Γαλλία αντιμετώπισε απειλή διπλής όψης. «Από έξω, άνθρωποι που στέλνονται από το εξωτερικό, και μια σοβαρή εσωτερική απειλή, άνθρωποι που είναι ανάμεσά μας, οι εχθροί μέσα στη χώρα».

Μετά την επίθεση της Νίκαιας, ο Νταρμαράν είπε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια στον ισλαμιστικό φονταμεταλισμό. Ο Πρόεδρος Μακρόν δεσμεύθηκε να παραμείνει σταθερός ενάντια στις επιθέσεις σχετικά με τις γαλλικές αξίες και την ελευθερία της πίστης – σχόλια που οδήγησαν σε αντι-γαλλικές διαδηλώσεις σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 14 επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος μεταξύ του 2013 και του 2019, σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης της Τρομοκρατίας. 

Σήμερα, στις 20.00 τοπική ώρα τα φώτα του Πύργου του Άιφελ θα σβήσουν  προς τιμήν των θυμάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συναυλία κλασικής μουσικής από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Παρισιού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Le Parisien.