Skip to main content

Ολάντ: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος

Η Γαλλία είναι σε πόλεμο επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, σε μια ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας και της εθνοσυνέλευσης, ανακοινώνοντας ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταθούν και διαμηνύοντας ότι «θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος».

Είμαστε η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Δημοκρατία μας έχει νικήσει πολύ πιο σοβαρούς αντιπάλους και δεν μπορεί να θιγεί από αυτούς τους δειλούς που μας επιτέθηκαν, στρέφοντας τα όπλα μπροστά σε άοπλους».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, που είπε πως η χώρα θρηνεί 128 νεκρούς, επρόκειτο για επίθεση κατά των αξιών της Γαλλίας, κατά του τρόπου ζωής στη χώρα.

Όπως ανέφερε, αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, οργανώθηκαν στο Βέλγιο και εκτελέστηκαν στη Γαλλία, ενώ επισήμανε ότι στόχος ήταν να σπείρουν τον φόβο και να ασκήσουν πίεση ότι μη δράσουμε τη Μέση Ανατολή κατά της τρομοκρατίας.  

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Συρία «το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών που έχει γνωρίσει ο κόσμος».

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι σε αυτόν τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών χρειαζόμαστε χρόνο, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να πλήξουμε τον εχθρό» και ζητώντας από τους Γάλλους πολίτες επιμονή, υπομονή, αξιοπρέπεια και αντοχή.

Επισήμανε πάντως ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ πολιτισμών, «γιατί αυτοί οι δειλοί δεν εκπροσωπούν κανέναν» πολιτισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μόνο εχθρός της Γαλλίας, αλλά εχθρός όλης της Ευρώπης, ενώ υπογραμμίζοντας ότι η αποφασιστιτικότητα για καταστολή της τρομοκρατικής οργάνωσης «δεν είναι μόνο δική μας, αλλά όλου του κόσμου», ζήτησε να διαμορφωθεί μια μεγάλη διεθνής συμμαχία κατά του ISIS στη Συρία και έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει μαζί τους αυτό το ζήτημα.

Όπως είπε, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει γρήγορα ψήφισμα κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα ριχτεί και το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, που θα αποπλεύσει για την ανατολική Μεσόγειο την Πέμπτη, κάτι που «θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες» της Γαλλίας. «Δεν θα υπάρξει καμία ανάπαυλα, καμία ανακωχή» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ζήτησε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή στους εθνικούς ελέγχους των συνόρων και η αποσύνθεση της Ε.Ε.

Μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Ανακοινώνοντας μέτρα κατά της τρομοκρατίας, o Γάλλος πρόεδρος είπε ότι το Σύνταγμα της χώρας πρέπει τροποποιηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων. Ειδικότερα, σημείωσε ότι επιθυμεί να επιτραπεί η αφαίρεση της γαλλικής υπηκοόητας από όσους πολίτες έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, όπως επίσης και να απαγορεύεται από όσους έχουν διπλή υπηκοότητα να εισέρχονται στη Γαλλία αν συνιστούν «τρομοκρατική απειλή».

«Το Σύνταγμά μας είναι μια συλλογική σύμβαση. Εφόσον το Σύνταγμα είναι η κοινή σύμβαση για να συμβιώνουμε θα πρέπει να έχει απαντήσεις για όλες αυτές τις ομάδες που προκαλούν μίσος» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό, Έτσι, θα δημιουργηθούν 8.500 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσουν οι περικοπές στις δυνάμεις του στρατού. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις στην αστυνομία και τη χωροφυλακή και άλλες 2.500 θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ τα τελωνεία θα ενισχυθούν με άλλους 1.000 υπαλλήλους.

Πρότεινε επίσης, οι δικαστές να έχουν πρόσβαση στα μέσα έρευνας τα πιο περίπλοκα για να ελέγχουν το λαθρεμπόριο όπλων, και οι ποινές απέναντι στην τρομοκρατία να γίνουν πιο αυστηρές.

Επιπλέον, θα εξεταστεί το ζήτημα της χρήσης όπλων από πλευράς αστυνομικών.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα αυξήσουν τις δαπάνες, τόνισε όμως ότι η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε.

Όπως αναμενόταν, ο Ολάντ ζήτησε από τους βουλευτές να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία για άλλους τρεις μήνες. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την τροποποίηση του νόμου που αφορά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ, όπως είπε, θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα «να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας του πολέμου».

Η συνεδρίαση έκλεισε με τα μέλη της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας και τον Φρανσουά Ολάντ να παραμένει στο βήμα τραγουδώντας μαζί τους.