Skip to main content

Σε δεύτερη δίκη παραπέμπεται ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ για την επίθεση στις Βρυξέλλες το 2016

Νέα δίκη για τον τζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Ο Γαλλομαροκινός και άλλοι εννέα άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις τζιχαντιστικές επιθέσεις στις 22 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες (32 νεκροί) επέστρεψαν, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, στο Ειρηνοδικείο της βελγικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Στις 22 Μαρτίου 2016, δύο τζιχαντιστές ανατινάχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο  των Βρυξελλών και ένας τρίτος στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να σκοτωθούν και περισσότεροι από 340 να τραυματιστούν. Η έρευνα αποκάλυψε γρήγορα, ιδίως χάρη σε έναν υπολογιστή που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων, ότι αυτοί οι δράστες συνδέονταν με αυτούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Δίκη από τον Σεπτέμβριο του 2022

Εκτός από τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, η δίκη που αναμένεται στις Βρυξέλλες από τον Σεπτέμβριο του 2022 θα αφορά άλλους πέντε τζιχαντιστές που δικάζονται επί του παρόντος μαζί του στο Παρίσι για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, όπως ισχυρίζεται επίσης η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για τον Βέλγομαροκινό Μοχάμεντ Αμπρινί -τον “άνθρωπο με το καπέλο” που πήγε στις 22 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Zaventem -, τον Τυνήσιο Σοφιέν Αγιαρί, συνεργό στην πτήση του Αμπντεσλάμ (συνελήφθη μαζί του στις 18 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες), και τον Σουηδό συριακής καταγωγής Οσάμα Κραγιέμ ο οποίος επέστρεψε στις 22 Μαρτίου αφού συνόδευσε τον βομβιστή αυτοκτονίας στο μετρό.

Συνολικά, δέκα κατηγορούμενοι στην υπόθεση «παραπέμφθηκαν σήμερα στο Εφετείο από το τμήμα κατηγορητηρίου των Βρυξελλών», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, Έρικ Βαν Ντούιζ. Αυτό το δικαστήριο, το τελευταίο που αποφάνθηκε πριν από την οργάνωση της δίκης, επιβεβαίωσε έτσι την απόφαση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο σε πρώτο βαθμό από το τμήμα του συμβουλίου του δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Χιλιάδες άτομα αναμένονται στη δίκη

«Η δίκη, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα πρέπει να ξεκινήσει στο δικαστικό μέγαρο Justitia “τον Σεπτέμβριο του 2022, σε μια ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί από το Εφετείο των Βρυξελλών», υπογράμμισε την Παρασκευή ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας σε έκθεση. Το “Justitia” είναι το όνομα που δόθηκε στα πρώην κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες που μετατράπηκαν σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο δικαιοσύνης για να φιλοξενήσει αυτή τη μεγάλη δίκη.

Τουλάχιστον χίλια άτομα αναμένονται. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία λέει ότι έχει ήδη εντοπίσει 964 πολιτικά κόμματα, οικογένειες θυμάτων, τραυματισμένων ή τραυματισμένων, που ζητούν αποζημιώσεις.

Αυτή θα είναι η δεύτερη δίκη στο Βέλγιο για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2018 σε 20 χρόνια κάθειρξη για πυροβολισμό εναντίον αστυνομικών. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Monde και AFP