Την ώρα που σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε έξι σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα στην Αλβανία, προκειμένου να βρουν επιζώντες μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, οι μαρτυρίες των διασωθέντων και των συγγενών των θυμάτων συγκλονίζουν.
Ο Φέχμι Βάτα, 73 ετών, είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα. Όταν χτύπησε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στην Αλβανία εδώ και δεκαετίες, τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν ήταν στο σπίτι του, στο κρεβάτι του. Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στη Θουμάνα.
Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε ο απαρηγόρητος Βάτα, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.
Σε απόσταση μερικών μέτρων, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες. Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. «Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. «Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;».
Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτήριο κατέρρευσε.
Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάνα, που βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.
Πριν από τον σεισμό ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.
«Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν;», είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η ίδια επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομείο των Τιράνων κι ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο στην στήριξη των σεισμοπαθών. Σύμφωνα με την κ. Μαναστιρλίου, 658 άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων 68 παραμένουν στο Νοσοκομείο Τραυμάτων στα Τίρανα. Δέκα παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και δύο είναι σε βαρύτερη κατάσταση κι αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters