Skip to main content

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα σε «αυτοσυγκράτηση για για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Υπό το φως της ταχείας εξέλιξης (των γεγονότων), το βασίλειο καλεί σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανάρτηση στο Twitter.

Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κύριος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, το Ριάντ, κατηγόρησε για την κλιμάκωση της βίας τους «τρομοκράτες πολιτοφύλακες».

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε τηλεφωνική του συνομιλία ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για την ακλόνητη στήριξη του Ριάντ και για την αναγνώριση των επιθετικών απειλών που θέτει η Δύναμη Κουντς του Ιράν, επικεφαλής της οποίας ήταν ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην Τεχεράνη, αλλά φοβούνται τα αντίποινα από την Ισλαμική Δημοκρατία και των συμμάχων της στην επικράτειά τους, αναφέρουν ειδικοί.

Κοντά στους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλη αραβική δύναμη στον Κόλπο, ζήτησαν επίσης να υπάρξει «σύνεση» και «μέτρο», μέσω tweet από τον υπουργό Εξωτερικών Ανουάρ Γκαργκάς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP