Skip to main content

Διαψεύδει ο Μπάιντεν ότι ο Σι Τζινπίνγκ αρνήθηκε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέψευσε την Τρίτη αμαφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε την προσφορά του για κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Οι Financial Times επικαλέστηκαν πολλούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν σε μια 90λεπτη κλήση μεταξύ των δύο ηγετών την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ο κ. Σι δεν δέχθηκε την προσφορά και αντ ‘αυτού επέμενε να υιοθετήσει η Ουάσιγκτον έναν λιγότερο αυστηρό τόνο απέναντι στο Πεκίνο.

«Δεν είναι αλήθεια», είπε ο κ. Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν ήταν απογοητευμένος που ο Κινέζος πρόεδρος δεν ήθελε να συναντηθεί μαζί του.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε αρκετά κοφτά νωρίτερα την Τρίτη ότι η έκθεση «δεν αποτελεί ακριβή απεικόνιση της κλήσης. Τελεία».

Μια πηγή που ήταν μεταξύ αυτών που ενημερώθηκαν για την κλήση επιβεβαίωσε ότι η αναφορά ήταν ακριβής.

«Ο Σι προφανώς είπε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα της σχέσης έπρεπε πρώτα να βελτιωθούν», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει.

Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Ιταλία τον Οκτώβριο συζητήθηκε ως ένας πιθανός τόπος για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, αλλά ο κ. Σι δεν έφυγε από την Κίνα από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.

Στη δήλωσή του, ο Σάλιβαν πρόσθεσε: «Όπως είπαμε, οι Πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία του να μπορούν να έχουν ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και θα το σεβαστούμε».

Η κλήση μεταξύ Μπάιντεν και Σι ήταν η πρώτη τους σε επτά μήνες και συζήτησαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα έρθει σε σύγκρουση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters