Skip to main content

ΗΠΑ: Πρώην και νυν σύμβουλοι του Λευκού Οίκου «δεν είναι υπεράνω του νόμου»

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ούτε το προσωπικό του Λευκού Οίκου, έκρινε χθες Αμερικανίδα δικαστής, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα στον πόλεμο της κυβέρνησης Τραμπ με το Κογκρέσο και καταρρίπτοντας το επιχείρημά της ότι ο πρώην σύμβουλος Ντον ΜακΓκαν πρέπει να έχει «απόλυτη ασυλία».

Ειδικότερα, η δικαστής στην Ουάσιγκτον Κεταντζίλ Μπράουν Τζάκσον στην Ουάσινγκτον απέρριψε τα νομικά επιχειρήματα της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τα οποία, δεν μπορεί να επιβληθεί σε πρώην αλλά και εν ενεργεία υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, να καταθέσουν ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να αποφύγει τη διαδικασία παραπομπής του για την υπόθεση της Ουκρανίας.

Ο Ντον ΜακΓκαν δεν είναι μόνο ένας σημαντικός μάρτυρας – ως ο πρώτος σύμβουλος του Λευκού Οίκου του Τραμπ είχε ευρεία επιρροή έως ότου αποχωρήσει από τη θέση τον Οκτώβριο του 2018 – αλλά η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλους βασικούς μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου.

Στους μάρτυρες αυτούς περιλαμβάνεται ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος φέρεται να είναι πολύ δυσαρεστημένος από τη θέση του Τραμπ στην Ουκρανία, καθώς επίσης ο αναπληρωτής σύμβουλος Τσαρλς Κούπερμαν και ο νυν προϊστάμενος του προσωπικού του Λευκού Οίκου Μικ Μακλβένεϊ. Για καθέναν χωριστά, η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει ότι δεν πρέπει να καταθέσουν λόγω ασυλίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί στην έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, αλλά και σε άλλες έρευνες των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα, ο Ντον ΜακΓκαν είχε κληθεί να καταθέσει τον Μάιο σχετικά με την προσπάθεια του Τραμπ να εμποδίσει την έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian