Skip to main content

Φιόνα Χιλ, η μάρτυρας που κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς ότι προωθούν τη ρωσική προπαγάνδα

Με μία πολύ «δυνατή» κατάθεση, γροθιά στο στομάχι των Ρεπουμπλικανών, έκλεισε ο κύκλος των δημόσιων ακροάσεων ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Καταρρίπτοντας άλλο ένα βασικό επιχείρημα των Ρεπουμπλικανών, ότι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, η Φιόνα Χιλ, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και ειδική σε θέματα της Ρωσίας, έκανε λόγο για ένα «αφήγημα επιστημονικής φαντασίας» το οποίο είναι απλώς βούτυρο στο ψωμί του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γεννημένη στη Βρετανία από μία πολύ φτωχή οικογένεια, η Φιόνα Χιλ άρχισε την κατάθεσή της εξηγώντας πώς έγινε Αμερικανή υπήκοος κατ’ επιλογήν και πώς σέβεται και τιμά τη χώρα που της έδωσε τη δυνατότητα να αγγίξει και να ξεπεράσει τους στόχους της. Από τη θέση αυτή, της διακεκριμένης αξιωματούχου, η Χιλ κατηγόρησε ευθέως τους Ρεπουμπλικανούς πέριξ του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ενισχύουν – όπως είπε – τη ρωσική προπαγάνδα εις βάρος της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εν προκειμένω ερευνάται εάν έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να υποχρεώσει το Κίεβο να διεξαγάγει έρευνα για την οικογένεια του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, αγνοούσε συστηματικά τις υποδείξεις των ανώτερων συμβούλων του. Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τη Χιλ, ακολουθούσε πιστά τις συμβουλές του προσωπικού δικηγόρου του Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος φέρεται να έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση, ενώ οι απόψεις του για την Ουκρανία ήταν «εμπρηστικές».

«Βάσει των ερωτήσεων και των καταθέσεων που έχω ακούσει, ορισμένοι από εσάς σε αυτήν την επιτροπή φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ρωσία και οι υπηρεσίες ασφαλείας της δεν διεξήγαγαν εκστρατεία εναντίον της χώρας μας – και ότι ίσως, για κάποιον λόγο, το έκανε η Ουκρανία», τόνισε η Χιλ, η οποία έως τον Ιούλιο ήταν διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις. «Αυτή είναι μια φανταστική αφήγηση που διαδόθηκε από τις ίδιες τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας», πρόσθεσε.  

Τον ρόλο του Τζουλιάνι, του προσωπικού δικηγόρου ο οποίος ωστόσο «έπαιζε έναν βασικό ρόλο στη διπλωματία στην Ουκρανία», επιβεβαίωσε χθες και ένας ακόμη μάρτυρας, ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ουκρανία Ντείβιντ Χολμς.

Συμπληρώνοντας την κατάθεση της Χιλ, ο Χολμς υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του στην πρεσβεία του Κιέβου υποβαθμίστηκαν το 2019 από τις ενέργειες του Τζουλιάνι. Και επιβεβαίωσε ότι γνώριζε ήδη από τις 28 Ιουλίου – μέρες πριν από το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι – ότι είχε ανασταλεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Λευκού Οίκου στην υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι ο Ζελένσκι δεν γνώριζε για τη δέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας, όταν ο Αμερικανός ομόλογός του τού ζήτησε τη «χάρη» να διεξαγάγει την έρευνα για τους Μπάιντεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC