Skip to main content

Γερμανία: Η Κεντροδεξιά αντιδρά στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» του Σουλτς

Ανώτερα στελέχη της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέρριψαν το Σάββατο το όραμα για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» που παρουσίασε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Ο τελευταίος δήλωσε την Πέμπτη, στη διάρκεια συνεδρίου του κόμματος, ότι ο μόνος τρόπος οι Σοσιαλδημοκράτες να κερδίσουν τη στήριξη των πολιτών είναι αν προσφέρουν ένα ξεκάθαρο όραμα για την Ευρώπη και ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να δημιουργηθούν ως το 2025 οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι χώρες που δεν συμφωνούν, θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού της κεντροδεξιάς CDU (μαζί με τη βαυαρική συντηρητική CSU) και του κεντροαριστερού SPD, ίδιος με εκείνον ο οποίος κυβερνά τη Γερμανία από το 2013, αρχίζουν την Τετάρτη, όμως τα δύο κόμματα αναμένεται να αντιπαρατεθούν σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη.

«Επικίνδυνο και μη ρεαλιστικό»

Ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος της CDU, επεσήμανε ότι η πρόταση του Μ. Σουλτς αποτελεί «κίνδυνο για την Ε.Ε. και την αποδοχή της Ευρώπης από τους πολίτες», ενώ ο Πέτερ Άλτμαϊερ, επιτελάρχης της Καγκελαρίας και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σχολίασε ότι η ιδέα και κυρίως το χρονοδιάγραμμα είναι μη ρεαλιστικά.

Δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild δείχνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των Γερμανών (30%) στηρίζουν την ιδέα του κ. Σουλτς, ενώ το 48% την απορρίπτει.

Ο Φ. Κάουντερ δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Ευρώπη, αλλά και να αναγνωριστεί το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι πολίτες επιθυμούν «την αξιοπιστία που πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν στα εθνικά κράτη».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Η πρόταση επίσης θα θέσει σε κίνδυνο το έργο της ένωσης που είναι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, διότι η πλειονότητα των κρατών – μελών σίγουρα δεν θα συμμετείχαν στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Ο κ. Άλτμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η πρόταση του Μ. Σουλτς τον εξέπληξε, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα στην Ευρώπη όπως η ανεργία, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής.

«Η συζήτηση για το αν η Ευρώπη θα πρέπει να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, μια συνομοσπονδία ή ηνωμένες πολιτίες είναι για τους ακαδημαϊκούς και τους δημοσιογράφους, όχι για τη γερμανική εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα μετέφεραν την κυριαρχία των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πλειονότητα των πολιτών δεν πρόκειται να στηρίξει κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Π. Άλτμαϊερ.

Αντίδραση από Μέρκελ και CSU

Και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα την πρόταση Σουλτς, επισημαίνοντας την Πέμπτη ότι θα ήταν καλύτερο η Ε.Ε. να επικεντρωθεί στην ενίσχυση έως το 2025 της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών στους τομείς της άμυνας, την εργασίας και της καινοτομίας.

Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), αδελφό κόμμα της CDU στη Βαυαρία, απέρριψε επίσης την πρόταση Σουλτς. Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε στην Welt am Sonntag ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί η Γερμανία να μετατραπεί σε «διοικητική μονάδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός «ευρωπαϊκού υπερκράτους».

To SPD υπερασπίστηκε την πρόταση του προέδρου του, με τον απερχόμενο αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προκάτοχο του κ. Σουλτς στην προεδρία του SPD, να δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η πρόταση αυτή θα διασφαλίσει ότι θα ακούγεται η φωνή της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή, σε μια περίοδο που ενισχύεται η επιρροή της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.