Skip to main content

Πεκίνο εναντίον ΗΠΑ και Βρετανίας για τις «παρεμβάσεις» στο Χονγκ Κονγκ

Το δάχτυλο στις ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες παρεμβαίνουν στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ επικρίνοντας την αστυνομία και την κυβέρνηση κούνησε σήμερα η Κίνα διά του πρεσβευτή της στο Λονδίνο.

«Έχουμε κοινοποιήσει τη θέση μας στη βρετανική πλευρά όταν έκαναν ανεύθυνα σχόλια για το Χονγκ Κονγκ. Θεωρώ ότι όταν η βρετανική κυβέρνηση επικρίνει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ασκεί κριτική εις βάρος της κυβέρνησης προς τον χειρισμό της κατάστασης, παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Δείχνουν αμερόληπτοι αλλά στην πραγματικότητα συντάσσονται με τη μία πλευρά. Αυτή είναι η θέση μας», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής Λιου Σιαομίνγκ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Βρετανίας για την κλιμάκωση της βίας στο Χονγκ Κονγκ και απηύθυνε έκκληση να δοθεί ασφαλής έξοδος και ιατρική βοήθεια στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές που έχουν εγκλωβιστεί στις πανεπιστημιουπόλεις.

Την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» στο Χονγκ Κονγκ καταδίκασε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καλώντας το Πεκίνο να προασπίσει την ελευθερία της περιοχής. «Καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη χρήση βίας και προτρέπουμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη βία και να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. «Όπως έχει πει ο πρόεδρος, οι ΗΠΑ αναμένουν το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του βάσει της κοινής σινοβρετανικής διακήρυξης και να προστατεύσει την ελευθερία, το νομικό σύστημα και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Κάποιες δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει δημοσίως τους ακραίους βίαιους παραβάτες, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το αποκαλούμενο νομοσχέδιο του Χονγκ Κονγκ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που επεμβαίνει ωμά στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε σχετικά ο Λιου Σιαομίνγκ.

«Η βρετανική κυβέρνηση και η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσαν εκθέσεις που αφορούν την Κίνα κάνοντας ανεύθυνα σχόλια για το Χονγκ Κονγκ. Αυτό που είναι χειρότερο είναι ότι συγκεκριμένοι Βρετανοί πολιτικοί σχεδίαζαν να απονείμουν βραβείο σε έναν προπαγανδιστή της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη τη βία ως απάντηση στις κλιμακούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και έκανε έκκληση στις αρχές επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν μέτρα που θα «αναλογούν αυστηρά στην περίσταση».

«Πληροφορηθήκαμε ότι τα μέλη παροχής βοήθειας και ιατρικό προσωπικό συνελήφθησαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάτσιτς, η εκπρόσωπος αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις της Κομισιόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η κάθε μορφή βίας είναι φυσικά απαράδεκτη και οι όποιες ενέργειες από τις αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρά ανάλογες με την περίσταση και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, περιλαμβανομένων κυρίως των δικαιωμάτων της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης θα πρέπει να γίνονται σεβαστά», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πολύ πιο ακραία και βίαιη φάση.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας πυρπόλησαν σήμερα το πρωί την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκονται κλεισμένοι προκειμένου να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία από την πλευρά της απείλησε να κάνει χρήση «πραγματικών σφαιρών». Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να βγουν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Εν μέσω του χάους αυτού, οι αρχές προειδοποιούν ότι οι δημοτικές εκλογές οι οποίες επρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή ίσως αναβληθούν. Μία αναβολή ωστόσο μπορεί να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα ανάμεσα στους διαδηλωτές, για τους οποίους οι εκλογές είναι από τους λίγους θεσμικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να επηρεάσουν την πολιτική του Χονγκ Κονγκ.

«Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά το θέλημα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία της και τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σουάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP