Skip to main content

Νταρμαράν: «Ύψιστη επαγρύπνηση» εν όψει της δίκης του Αμπντεσλάμ και της επετείου της 13ης Νοεμβρίου

Ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμαράν, ζήτησε από τους υπεύθυνους για την ασφάλεια «υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης», ιδιαίτερα σε μέρη που χαρακτηρίζονται ως ευαίσθητα, για την επέτειο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Σε αυτό το τηλεγράφημα που εστάλη τη Δευτέρα στις αστυνομικές μονάδες του Παρισιού, καθώς και στους νομάρχες των μητροπολιτικών και υπερπόντιων αμυντικών ζωνών, ο Υπουργός Εσωτερικών απαιτεί «συλλογική επαγρύπνηση όσον αφορά την ενδογενή και εξωγενή τρομοκρατική απειλή».

Υπενθυμίζει ότι, πέρυσι, η επέτεος των επιθέσεων του Ιανουαρίου 2015 ήταν η αφορμή μιας «σειράς επιθέσεων στην εθνική επικράτεια», εναντίον των πρώην εγκαταστάσεων του Charlie Hebdo, καθώς και της δολοφονίας του καθηγητή Σαμουέλ Πατί στα μέσα Οκτωβρίου.

Κατά συνέπεια, ο υπουργός διέταξε τα στελέχη του να διατηρήσουν «ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης, ειδικά γύρω από χώρους λατρείας, χώρους μάθησης, μεγάλες συγκεντρώσεις σε ένα πλαίσιο επιστροφής στην κανονικότητα και πρώην χώρους λατρείας». 

Η δίκη για τις επιθέσεις των τζιχαντιστών της 13ης Νοεμβρίου, οι πιο θανατηφόρες που διαπράχθηκαν στο γαλλικό έδαφος, ξεκινούν την Τετάρτη για εννέα μήνες ενώπιον του ειδικού εφετείου στο Παρίσι.

Είκοσι κατηγορούμενοι διώκονται εκεί, συμπεριλαμβανομένου του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού επιζώντα των κομάντο που άφησε 130 νεκρούς και αρκετές εκατοντάδες τραυματίες γύρω από το Stade de France, στους υπαίθριους χώρους των μπιστρό του Παρισιού και στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro