Skip to main content

Ο Τζόνσον δίνει 5 εκατ. λίρες στους βετεράνους του Αφγανιστάν

Ο Μπόρις Τζόνσον θα προσφέρει επιπλέον 5 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουν βετεράνους τη Δευτέρα, καθώς αντιμετωπίζει μια άλλη βουλευτική κρίση για το Αφγανιστάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα δεσμευτεί ότι «θα χρησιμοποιήσει κάθε οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό μοχλό για να προστατεύσει τη χώρα μας από βλάβες και να βοηθήσει τον Αφγανικό λαό» σε μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Και θα ευχαριστήσει τους 150.000 Βρετανούς στρατιώτες και γυναίκες για την υπηρεσία τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες σύγκρουσης καθώς υπόσχεται ότι «κανένα αίτημα βετεράνου για βοήθεια δεν θα μείνει αναπάντητο».

Η υπόσχεση πρόσθετης βοήθειας στις φιλανθρωπικές οργανώσεις των βετεράνων έρχεται μετά από κριτική από τον πρώην υπουργό Άμυνας του Τζόνσον και πρώην στρατιώτη Τζόνι Μέρσερ, ο οποίος πραγματοποίησε τρεις περιοδείες στο Αφγανιστάν, αλλά αποχώρησε δραματικά από την κυβέρνηση νωρίτερα φέτος, ισχυριζόμενος ότι «αποτυγχάνει συνεχώς» να υποστηρίξει σωστά τους πρώην στρατιώτες.

Ο Μέρσερ προειδοποίησε σε ειδική συζήτηση τον περασμένο μήνα ότι οι υπουργοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «κύμα» ζητημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των βετεράνων μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο πρώην υπουργός των Τόρις είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις του σε αυτό το θέμα. Το Γραφείο για τους Βετεράνους δεν είναι καθόλου όπως είχε σχεδιαστεί και το ξέρει αυτό».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα υποστήριξης ψυχικής υγείας και να διευκολύνουν τους βετεράνους να κατανοήσουν και να έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη που είναι ήδη διαθέσιμη μέσω του κράτους και των φιλανθρωπικών οργανώσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico