Skip to main content

Ένας χρόνος «Κίτρινα Γιλέκα»: Οδοφράγματα και αντλίες νερού στην «επετειακή» διαδήλωση

Από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στιγματίστηκε η επέτειος για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», στη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της επετειακής διαδήλωσης στο Παρίσι, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

Μάλιστα, έστησαν οδοφράγματα, αναποδογύρισαν δύο οχήματα και έβαλαν φωτιά σε μία μοτοσικλέτα και ένα Ι.Χ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν και προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση κανονιού νερού, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη 33 ατόμων.

Ένας χρόνος «Κίτρινα Γιλέκα»

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η οργή ξεχείλιζε στους δρόμους της Γαλλίας και χιλιάδες φορούσαν κίτρινα γιλέκα για να διαδηλώσουν ενάντια – αρχικά – στην αύξηση του φόρου καυσίμων.

Πολύ γρήγορα, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και οι διαδηλώσεις πήραν τη μορφή κινήματος που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη γαλλική πολιτική.  

Οι διαδηλώσεις υποχρέωσαν τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσει σε ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, που όμως οι διαδηλωτές τού σαφώς αποδυναμωμένου πλέον κινήματος, εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν αρκούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, παρόλο που ορκίστηκε να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι έμαθε από τις διαδηλώσεις ότι πρέπει να βάλει περισσότερη «ανθρωπιά» σε αυτό που χαρακτηρίστηκε «ανυπόμονος» τρόπος διακυβέρνησης.

Οι τακτικές της αστυνομίας απέναντι τους διαδηλωτές επίσης τέθηκαν στο μικροσκόπιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η «Guardian», κατά τη διάρκεια των συχνά βίαιων διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν περίπου έναν χρόνο, τραυματίστηκαν 2.500 διαδηλωτές. Επίσης, τραυματίστηκαν περίπου 1.800 αστυνομικοί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters