Γεμάτη αβεβαιότητα είναι η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν, μετά την «ταπεινή» απόσυρση των ΗΠΑ από τη χώρα και έχοντας επιτύχει λίγους από τους στόχους τους στα 20 χρόνια του πολέμου.
Για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής, ωστόσο, τα δύσκολα μπορεί να ξεκινούν μόλις.
Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, δεδομένου ότι η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, συνδέεται από ξηράς με το Αφγανιστάν, η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία παρουσιάζει πιο συγκεκριμένες απειλές για την Γηραιά Ήπειρο.
Αυτές οι απειλές δεν αφορούν μόνο την τρομοκρατία αλλά και τη μαζική μετανάστευση και το εμπόριο ηρωίνης.
Χωρίς παρουσία επί τόπου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν πλέον περιορισμένο αριθμό εργαλείων με τα οποία θα επηρεάσουν τη μαχητική ομάδα.
Οι ανησυχίες αυτές ήταν εμφανείς, υποστηρίζει το πρακτορείο, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διαφώνησαν την Τρίτη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης μιας πιθανής εισροής Αφγανών προσφύγων.
Αυστρία, Τσεχία και Δανία συσπειρώθηκαν και στάθηκαν δίπλα -δίπλα μπροστά στους δημοσιογράφους για να δηλώσουν ότι το μήνυμα της Ευρώπης πρέπει να είναι οι Αφγανοί να παραμείνουν στη θέση τους.
Η κοινή δήλωση της συνάντησης των Ευρωπαίων προέτρεψε επίσης το μπλοκ των 27 κρατών να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν να προσφέρουν στους πρόσφυγες «βιώσιμη διαβίωση» και «να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση από την περιοχή, να ενισχύσουν την ικανότητα διαχείρισης των συνόρων και να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο μεταναστών και το trafficking».
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες εγγεγραμμένοι σε χώρες σε όλο τον κόσμο, αριθμός που καθιστά τους Αφγανούς τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφυγική ομάδα μετά τους Σύριους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η ασφαλής ζώνη
Την αδυναμία της Ευρώπης «μαρτύρησε» το κάλεσμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη στην Καμπούλ. Η ζώνη επρόκειτο να βοηθήσει τους Αφγανούς που διατηρούν βίζα και αντιτίθενται στους Ταλιμπάν να φύγουν με ασφάλεια και με τακτικό τρόπο. Η ιδέα του απορρίφθηκε μέσα σε μια μέρα.
Με τους Ταλιμπάν να απορρίπτουν γρήγορα το σχέδιο του Μακρόν για μια ασφαλή ζώνη, υπήρχε μικρή διεθνής όρεξη να υπερασπιστούν την ιδέα της ασφαλούς ζώνης. Τέτοιες προσπάθειες έχουν άλλωστε σκοτεινό ιστορικό, όπως η σφαγή του 1995 πάνω από 8.000 Βοσνίων ανδρών και αγοριών στη διεθνή προστατευόμενη ζώνη ασφαλείας στη Σρεμπρένιτσα και την επίθεση του 1983 σε στρατώνες ειρηνευτών στο Λίβανο που σκότωσε σχεδόν 300 Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες.
Όπως τονίζει στο Bloomberg ο πρώην διπλωμάτης και σύμβουλος ασφαλείας στη γαλλική κυβέρνηση Φρανσουά Χέισμπουργκ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ θα ήταν αδύνατο να προστατευθεί από μία επίθεση επειδή είναι μεγάλο, κοντά σε προάστια και βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης.
Το κοινό ψήφισμα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έκανε καμία αναφορά σε ασφαλή ζώνη, αντίθετα απηύθυνε έκκληση στους μαχητές των Ταλιμπάν, τους οποίους οι δυτικοί στρατιώτες βομβαρδίζουν εδώ και δύο δεκαετίες, για να κρατήσουν ασφαλές το πολιτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους να επιτρέψουν τα ταξίδια και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρά τις γαλλικές παρασκηνιακές προσπάθειες, η Κίνα και η Ρωσία απείχαν με την Κίνα να ξεκαθαρίζει δημόσια τις αμφιβολίες της όσον αφορά τις ασφαλείς ζώνες.
Οι προσφυγικές ροές
Οι προειδοποιήσεις από την Ευρώπη σχετικά με τον προσφυγικό κίνδυνο αναμένεται να αυξηθούν, παράλληλα με τη διαμάχη μεταξύ των μελών της ΕΕ για το πόσους πρόσφυγες θα πάρουν και πού θα τους τοποθετήσουν. Στη συνάντηση της Τρίτης, οι υπουργοί απέτυχαν να καθορίσουν πόσους μετανάστες πρέπει να δεχτεί το μπλοκ.
Οι αριθμοί των Αφγανών που αποχωρούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης είναι προς το παρόν σχετικά ελεγχόμενοι. Ωστόσο, η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση «βιβλικών διαστάσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ στο ισπανικό ραδιόφωνο Onda Cero.
Οι ανησυχίες της Ευρώπης για τη μετανάστευση οφείλονται στους φόβους ότι η αυξανόμενη αστάθεια στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να επαναλάβει το 2015, όταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες- κυρίως Σύροι- εισήλθαν στην Ευρώπη μέσα σε λίγους μήνες, ενεργοποιώντας αντι-μεταναστευτικά κόμματα και εκθέτοντας ευρείες ρωγμές εντός του μπλοκ αναφορικά με την διαχείριση των ροών.
Τότε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία δεσμεύτηκε να περιορίσει τη ροή των προσφύγων με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ . Η συμφωνία ήταν αμφιλεγόμενη, λόγω των κακών επιδόσεων της τουρκικής κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα – ένα πρόβλημα που θα μεγεθυνόταν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τονίζει το Bloomberg προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της λίγα επιπλέον εργαλεία.
Όταν η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε την ΕΕ να «παρέμβει» στο Αφγανιστάν για να αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφύγων που αναζητούν νέες ζωές στην Ευρώπη, κατέστησε επίσης σαφές ότι η παρέμβαση σήμαινε χρήματα.
Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη ζητήσει διεθνή βοήθεια για να επιδοτήσουν τα αγροτικά εισοδήματα, ώστε να αποζημιώσουν τους αγρότες για την αντικατάσταση των καλλιεργειών παπαρούνας που εκτιμάται ότι παρέχουν περισσότερο από το 90% της ηρωίνης που πωλείται στην Ευρώπη.
naftemporiki.gr