Skip to main content

Σ. Αραβία: Επικυρώθηκε η θανατική ποινή σε σιίτη ιερωμένο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε την προσφυγή κατά της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε φέτος στον σιίτη μουσουλμάνο ιερωμένο σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψή του, το 2012, είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες κατά τις οποίες βρήκαν τον θάνατο τρεις άνθρωποι.

Ο αδελφός του Νιμρ, ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ, δήλωσε στο Reuters πως η καταδίκη επικυρώθηκε έπειτα από ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί προηγουμένως οι δικηγόροι του κατηγορουμένου ούτε τα μέλη της οικογένειάς του. Η ζωή του μπορεί πλέον να σωθεί μόνο αν του δώσει χάρη ο βασιλιάς Σαλμάν.

Ο Νιμρ και άλλοι έξι σιίτες Σαουδάραβες, ανάμεσα στους οποίους ο ανιψιός του Νιμρ και γιος του Μοχάμεντ αλ-Νιμρ, ο Άλι, καταδικάσθηκαν να εκτελεσθούν και οι σοροί τους να εκτεθούν δημόσια, καθώς οι δικαστές του βασιλείου, στο οποίο πλειοψηφούν οι σουνίτες, επέλεξαν την πιο αυστηρή ποινή που μπορούσαν να επιβάλουν.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν πραγματοποιηθούν οι εκτελέσεις, μπορεί να ξεσπάσουν εκτεταμένες διαμαρτυρίες.