Skip to main content

Μπορέλ: Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δείχνει ανάγκη για μια δύναμη ταχείας αντίδρασης

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να προωθήσουν μια ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις όπως στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο κ. Μπόρελ είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera ότι η σύντομη ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν καθώς η ασφάλεια επιδεινώθηκε κατέδειξε ότι η ΕΕ έπρεπε να επιταχύνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής.

«Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτήν την εμπειρία … Ως Ευρωπαίοι δεν μπορέσαμε να στείλουμε 6.000 στρατιώτες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να εξασφαλίσουν την περιοχή. Οι ΗΠΑ το έκαναν, όχι εμείς», είπε.

Ο κ. Μπόρελ είπε ότι η 27μελής ΕΕ θα πρέπει να έχει «αρχική δύναμη εισόδου» 5.000 στρατιώτες. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε γρήγορα».

Τον Μάιο, 14 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, πρότειναν μια τέτοια δύναμη, πιθανώς με πλοία και αεροσκάφη, για να βοηθήσει τις δημοκρατικές ξένες κυβερνήσεις που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Για πρώτη φορά συζητήθηκε το 1999 σε σχέση με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, και έτσι δημιουργήθηκε το 2007 ένα κοινό σύστημα ομάδων μάχης με 1.500 άτομα το καθένα για να ανταποκριθεί σε κρίσεις, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν επειδή οι κυβερνήσεις της ΕΕ διαφωνούσαν σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο ανάπτυξης τους.

Ο κ. Μπόρελ είπε ότι ήταν καιρός «να είμαστε ευέλικτοι», αναφέροντας τις συμφωνίες που έγιναν γρήγορα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να ξεπεράσει τους περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων που προβλέπονται στις συνταγματικές της συνθήκες.

«Μπορούμε να εργαστούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters