Skip to main content

ΗΠΑ: Την επόμενη εβδομάδα οι δημόσιες ακροάσεις για την παραπομπή Τραμπ

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι δημόσιες ακροάσεις των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν Γερουσιαστές των Δημοκρατικών, τρεις κρατικοί αξιωματούχοι  Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών θα κληθούν να καταθέσουν σε τηλεοπτικές ακροάσεις, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν γίνει πίσω από κλειστές πόρτες.

Τρεις επιτροπές της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν ήδη ακούσει ιδιωτικές καταθέσεις πάνω από δώδεκα μαρτύρων.

Ο πρώτος δημόσιος μάρτυρας, ο οποίος θα καταθέσει στις 13 Νοεμβρίου, θα είναι ο Μπιλ Τέιλορ, εν ενεργεία πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο κ. Τέιλορ υποστήριξε, σε κατάθεσή του τον περασμένο μήνα, πως ήταν ξεκάθαρο σε αυτόν, ότι ο Τραμπ στέρησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 400 εκατ. ευρώ, επειδή ήθελε να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν. 

Την επόμενη Τετάρτη θα καταθέσει δημοσίως και ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζορτζ Κέντ, ενώ για τις 15 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση της πρώην πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Η έρευνα παραπομπής επικεντρώνεται στις κατηγορίες που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν παρείχε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να πιέσει τον πρόεδρο της χώρας να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν, πιθανού πολιτικού του αντιπάλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές. 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών Άνταμ Σιφ, o οποίος εποπτεύει την έρευνα, είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ότι «σχηματίζουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Και για τον βαθμό στον οποίο ο πρόεδρος στρατολόγησε ολόκληρα τμήματα της κυβέρνησης ώστε να υποχρεώσει την Ουκρανία να βρει ”βρωμιά” για έναν πολιτικό του αντίπαλο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, CNN